De ce virusul care a provocat pandemia este de gen feminin. Academia Franceză a dat verdictul

Luiza Moldovan 12.05.2020, 08:18
De ce virusul care a provocat pandemia este de gen feminin. Academia Franceză a dat verdictul

Tendința francezilor este să folosească genul masculin atunci când vorbesc despre Covid-19, însă membrii Academiei Franceze au alte recomandări. Ei se bazează pe o regulă gramaticală care postulează că numele acestei boli ar trebui să fie utilizat la feminin.

„La Covid”, nu „Le Covid”

Regula generală este că acronimele și prescurtările trebuie să fie folosite cu genul substantivului-nucleu al sintagmei. Dacă acesta e la feminin, și acronimul va trebui să fie folosit la feminin, iar dacă e la masculin, el va trebui să fie folosit la masculin.

Covid e prescurtarea pentru Corona Virus Disease 2019 (Maladia Coronavirus 2019). Tendința francezilor este să zică „le Covid” (articulat cu articol hotărât, masculin le), în loc de  „la Covid” (articolul pentru genul feminin), cum ar fi corect.

În partea franceză a Canadei, se folosește femininul. Premierul Canadei folosește femininul, media canadiene folosesc tot femininul. La Radio Canada, consiliera în lingvistică a postului, Nathalie Bosaint, a recomandat folosirea femininului și a subliniat existența unei anumite confuzii care ar veni din substantivul la genul masculin „virus” (în franceză – le virus) SARS-CoV-2, aflat la originea maladiei Covid-19 și a pandemiei.

Academia Franceză insistă pe folosirea femininului pentru maladia Covid-19, dar francezii preferă masculinul. Peste ocean, în Canada, se folosește femininul, care e forma corectă
Academia Franceză insistă pe folosirea femininului pentru maladia Covid-19, dar francezii preferă masculinul. Peste ocean, în Canada, se folosește femininul, care e forma corectă

Căutările pe Google indică propensiunea francezilor pentru masculin, chiar dacă Academia spune altceva

Francezii, însă, au tendința de a folosi masculinul. Academia Franceză insistă pe folosirea femininului și dă ca exemplu alte abrevieri: SNCF (Societatea Națională a Căilor Ferate) – se folosește femininul pentru că substantivul-nucleu e „societate”, care e de genul feminin. CIO – Comitetul Internațional Olimpic – se folosește masculinul pentru că substantivul-nucleu este „comitet”, substantiv de genul masculin. CIA – se folosește femininul pentru că substantivul-nucleu este „agenție”, substantiv feminin.

Organizația Mondială a Sănătății folosește femininul.

O comparație pe platforma Google Trend indică faptul că masculinul e mai folosit decât femininul în Franța: „le Covid” apare de mai multe ori decât „la Covid”, în ciuda îndemnului reputatei instituții culturale franceze. În Spania, Academia Regală Spaniolă a lansat același îndemn către media spaniole – de a folosi femininul, iar nu masculinul, din aceleași motivații.

Urmăriți Impact.ro și pe