De ce variază temperatura, de fapt. Lecția de fizică

Cazacu Alexandru 22.09.2022, 16:29
De ce variază temperatura, de fapt. Lecția de fizică

Cel mai probabil, toată lumea știe ce este temperatura. În caz că mai sunt și persoane care totuși nu știu acest lucru, trebuie să precizăm că temperatura este o mărime fizică folosită pentru caracterizarea stării termice a unui corp, mediu, etc. Cu toate acestea, de ce variază temperatura? În articolul de astăzi v-am pregătit o mică lecție de fizică.

De ce variază temperatura. Detalii interesante despre această mărime fizică fundamentală

După cum bine știm, un material, mediu, corp etc. cu o temperatură ridicată este cald, iar unul cu o temperatură mai joasă este rece. Ei bine, temperatura este un parametru care caracterizează viteza cu care se mișcă atomii ce alcătuiesc o substanță. Această viteză poate crește până la o anumită limită, în cazul încălzirii unui corp.

Conform oamenilor de știință, la zero absolut (o temperatură extrem de scăzută), atomii sau moleculele și-ar înceta complet mișcarea. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că atingerea acestei valori nu se poate realiza prin mijloace termodinamice.

Temperatura nu este echivalentul energiei unui sistem termodinamic. De exemplu, un chibrit care arde se află la o temperatură mult mai mare decât un aisberg, însă energia termică totală a unui aisberg este mult mai mare decât energia conținută de chibritul care arde.

Cele două postulate ale termodinamicii

După cum spuneam, temperatura este un parametru fundamental de stare ce caracterizează starea termică a unui corp, adică starea de echilibru termodinamic. Condițiile acestei stări sun exprimate prin două postulate ale termodinamicii.

Mai exact, primul postulat, adică principiul general al termodinamicii, face referire la faptul că, după un anumit interval de timp, un sistem izolat ajunge întotdeauna în starea de echilibru termodinamic și nu poate ieși singur, de la sine, din starea respectivă. Potrivit acestui postulat, dacă un sistem izolat scos din starea de echilibru termodinamic, după un anumit interval de timp, acesta va reveni la condițiile stării de echilibru.

De ce variază temperatura
De ce variază temperatura. Lucruri interesante despre această mărime fizică fundamentală

Denumit și principiul zero al termodinamicii, al doilea postulat precizează proprietățile sistemului aflat în echilibru termodinamic, prin următoarele formulări echivalente:

  • „Orice mărime de stare a unui sistem aflat în condiții de echilibru termodinamic poate fi determinată în funcție de parametrii de stare externi ai sistemului și de o mărime ce caracterizează starea interioară a sistemului, numită temperatură
  • Două sisteme termodinamice aflate în echilibru termic cu un al treilea sistem, se găsesc în echilibru între ele”.

Unități de măsură pentru temperatură

În Sistemul Internațional, unitatea de măsură pentru temperatură este kelvinul (K). Așadar, temperatura de 0 K este denumită zero absolut. Conform oamenilor de știință, acesta este punctul în care atomii și moleculele au cea mai scăzută energie termică.

În general, se folosesc două scări de temperatură. Una dintre acestea este scara Celsius, care este utilizată cu precădere în țările europene. Cea de-a doua este scara Fahrenheit și se folosește în Statele Unite ale Americii. Ambele se definesc cu ajutorul scării Kelvin. Aceasta din urmă constituie scara fundamentală a temperaturilor în știință și tehnică, potrivit Wikipedia.

Prin comparație, 1 grad Celsius reprezintă a 1/273,16-a parte din intervalul cuprins între punctul triplu al apei (0,01 °C) și punctul de zero absolut (-273,15 °C), la presiune normală. Acestea, fiind spuse, iată și câteva formule pentru transformarea temperaturii:

  • Convertire din Celsius în Fahrenheit: °F = °C × 1,8 + 32
  • Convertire din Fahrenheit în Celsius: °C = (°F – 32) / 1,8
  • Convertire din Celsius în Kelvin: K = °C + 273,15
  • Convertire din kelvin în Celsius: °C = K – 273,15
  • Convertire din Fahrenheit în kelvin: K = (°F – 32) / 1,8 + 273,15
  • Convertire din kelvin în Fahrenheit: °F = 1,8 × K – 459,67

Ei bine, cam aceasta a fost mica noastră lecție de fizică despre temperatură, iar noi sperăm că toate informațiile menționate mai sus vă vor fi de folos.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...