De ce ți-e mai rău noaptea, atunci când ești bolnav: ce se întâmplă cu organismul nostru

Gabriel Peneș, Dan Grecu 09.01.2023, 15:45
De ce ți-e mai rău noaptea, atunci când ești bolnav: ce se întâmplă cu organismul nostru

De ce ți-e mai rău noaptea, atunci când ești bolnav. Aproape fiecare om a trecut, mai ales în ultimii trei ani, prin experiența unei stări de rău cauzată fie de Covid-19, fie de gripă sau chiar de o răceală neplăcută. Probabil ai observat că simptomele respectivei boli s-au agravat fix în timpul nopții, atunci când ai fi vrut să te odihnești. Ce se întâmplă în organismul nostru în acea perioadă?

De ce ți-e mai rău noaptea, atunci când ești bolnav

Într-o lume bântuită de tot felul de virusuri ce cauzează Covid-19 sau gripă, viroze ori alt tip de răceli, corpul nostru se luptă cu tot „arsenalul din dotare” împotriva agenților externi ce ne-au invadat organismul. Dar aproape oricine a trecut prin experiența unei asemenea boli, a observat că simptomele se agravează noaptea. Apoi, dimineața de simțim mai bine, pentru ca boala starea de rău să se accentueze, din nou, la venirea nopții.

Dar de ce se întâmplă acest lucru? În prezent, explicația se bazează  pe ideea ritmului circadian. Acesta cuprinde totalitatea proceselor biochimice, fiziologice care au loc în organism în decursul unui ciclu de 24 de ore, într-o formă alternativă: somn /perioadă de veghe, noapte/zi. Altfel spus, este vorba de capacitatea înnăscută a celulelor de a-și da seama de ora din zi sau noapte.

Ritmul circadian este incredibil de important pentru procesele celulare zilnice și poate fi afectat de cantitatea de somn și lumină pe care o primim în fiecare zi. De asemenea, joacă un rol critic în reglarea inimii și a sistemului imunitar, scrie iflscience.com.

De ce ți-e mai rău noaptea, atunci când ești bolnav: ce se întâmplă cu organismul nostru
Simptomele unei gripe pot fi mai puternice în timpul nopții, tocmai pentru că organismul nostru se luptă mai înverșunat cu boala în acea perioadă

Ce se întâmplă cu organismul nostru

În timp ce se odihnește, corpul folosește timpul de odihnă pentru a se repara, motiv pentru care somnul este atât de important, mai ales dacă ai făcut mult efort în prealabil.

Acest lucru se aplică și atunci când ești bolnav. Atunci când sistemul imunitar este activat, cum ar fi atunci când ești răcit, celulele sale care combat infecțiile eliberează o varietate de substanțe chimice, unele dintre acestea provocând inflamație în țesuturile infectate.

Funcția sistemului imunitar este să ucidă sau să îndepărteze microorganismele care te îmbolnăvesc. Dar inflamația rezultată provoacă sau contribuie la multe dintre simptomele tale, inclusiv febra, congestia sau durerea în gât.

Organismul inundă sângele cu celule albe – „soldații” de pază în fața agresiunilor externe – fapt ce are ca rezultat un răspuns imun coordonat împotriva unei boli. Acest lucru poate fi observat, de obicei, la bolile cronice în care simptomele se pot agrava noaptea și se pot îmbunătăți în timpul zilei.

Prin urmare, acest lucru explică de ce simptomele răcelii se agravează pe măsură ce adormim: aceste simptome sunt rezultatul unui sistem imunitar activ care încearcă să stopeze infecția și să o vindece.

Celulele imune recrutează alte celule imune în zona locală, de exemplu, la gât, provocând inflamație. Celulele care sunt infectate cu virus sunt ucise, provocând dureri în țesuturile afectate, iar mucusul inundă nasul din aceleași motive. Prin urmare, bucură-te când se întâmplă așa: e dovada că organismul tău luptă cu boala.

În plus, o altă explicație poate fi și dezechilibrul hormonal ce se creează din cauza lipsei de somn, atunci când nu ne simțim bine, dezechilibru ce afectează și sistemul imunitar, creându-se un cerc vicios legat de acestea.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....