Veste deloc bună pentru România, după ce medicii de la Institutul Matei Balş au confirmat primele două cazuri de infectare cu tulpina Kraken, una dintre cele mai agresive şi contagioase subvariante Omicron. Acest lucru a dus la panică dintre medicii din întreaga lume deoarece s-a dovedit că se răspândește mult mai rapid față de celelalte tulpini.
„Este vorba despre o nouă mutație COVID. Știm, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetică și am văzut cu ochii noștri că în acești trei ani au tot apărut tulpini care au cucerit toată plaja patologiei și după au dispărut. Deci, faptul că apare încă o nouă tulpină, nu ne miră.
Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic. În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme ușoare”, a transmis Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.
În discuție a intervenit și medicul Tudor Ciuhodaru, care ține să liniștească populația, spunând că românii nu ar trebui să se sperie, ci să respecte regulile de igienă și să țină simptomele sub control.
„Este vorba, de fapt, de XBB 1.5., o tulpină care a apărut în urmă cu mai multe luni și este dominantă sau tinde să devină dominantă în cazurile cu infecție cu acest tip de virus în Statele Unite. Cam 40% din cazuri.
Noi am învățat de-a lungul acestei pandemii, cu cât se răspândesc mai ușor acești viruși, cu atât patogenitatea este mai mică. Iar până în acest moment nu există niciun fel de indiciu că vorbim despre o patogenitate sau o formă mai severă de boală”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.
În decursul săptămânii trecute, Organizația Mondială a Sănătății a făcut un anunț important, spunând că „The Kraken” este cea mai nouă tulpină de Covid-19, dar și cea mai transmisibilă subvariantă de până acum. Se pare că cea mai recentă subvariantă de coronavirus derivă din varianta Omicron.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Această subvariantă este cea mai răspândită în Statele Unite, unde se crede că se află în spatele a aproximativ 70% din cazurile de Covid-19 înregistrate recent. În plus, tulpina a început să se răspândească și în Marea Britanie și se transmite mult mai repede decât celelalte tulpini.
Cu toate că se transmite mult mai repede, aceasta nouă tulpină pare să fie mai mai puțin periculoasă decât primele variante ale coronavirusului.
„Suntem îngrijorați de avansul său de creștere, în special în unele țări din Europa și din SUA, în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante. Preocuparea noastră este cât de transmisibil este și cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât va avea mai multe oportunități de a se schimba”, a spus dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid, potrivit DailyMail.