De ce să ungi cozonacul sau plăcinta cu lapte şi cafea. Puţine gospodine ştiu secretul

Iancu Andreea 26.02.2022, 10:23
De ce să ungi cozonacul sau plăcinta cu lapte şi cafea. Puţine gospodine ştiu secretul

Arta gastronomică presupune nu doar imaginație, ci și aplicarea unor trucuri cunoscute de către specialiști și gospodine în cazul multor preparate. De aceea, ca în orice domeniu, și în bucătărie este nevoie să cunoști unele tehnici. De exemplu, sunt puține gospodine care știu de ce să ungi cozonacul sau plăcinta cu lapte și cafea. Chiar dacă nu toată lumea folosește această metodă, ea este extrem de utilă.

Motivul pentru care ar trebui să ungi cozonacul sau plăcinta cu amestecul de lapte și cafea

Toate gospodinele se bucură să descopere mici trucuri care să le facă viața mai ușoară în bucătărie. Însă sunt puține cele care le cunosc. În funcție de preparat, există o sumedenie de metode prin care mâncarea, fie că vorbim despre un fel principal sau un desert, să iasă savuroasă și aspectuoasă. De aceea, specialiștii bucătari recomandă diferite tehnici, unele chiar simple, pentru a prepara mâncăruri delicioase.

În cazul prăjiturilor, de exemplu, precum sunt plăcinta sau cozonacul, unele gospodine aleg să le ungă cu lapte și cafea, înainte de a le pune la cuptor. Această tehnică este utilă inclusiv în cazul cornulețelor și aduce un plus de culoare preparatelor. De multe ori, gospodinele aleg să folosească un amestec de lapte și ou sau de iaurt și ou pentru unele felul de mâncare la care această metodă se pretează. După rumenire, preparatele vor beneficia de acea crustă aurie și savuroasă.

Motivul pentru care e bine să ungi cozonacul sau plăcinta cu lapte și cafea
Tehnici de gătit, utile în bucătărie

Trucuri simple și utile în bucătărie

Viața unei gospodine poate fi mult mai ușoară atunci când apelează la diferite trucuri în bucătărie. Astfel, dincolo de ustensile și oale de calitate, o bucătăreasă pricepută trebuie să pregătească mâncăruri gustoase și cu un aspect plăcut. De aceea, maestrul gastronom Nicolae Curelea a oferit, pentru adevarul.ro, o serie de recomandări utile pentru preparate gustoase.

Acesta recomandă ca leguminoasele verzi să fie fierte cu sare încă de la început, în timp ce acelea uscate să fie sărate abia la final, atunci când boabele s-au înmuiat deja. Pe de altă parte, în cazul fasolei uscate, aceasta trebuie înmuiată într-o cantitate de apă de două ori mai mare decât cea a boabelor. Astfel se evită problemele de stomac. De asemenea, prima apă în care boabele au fiert trebuie aruncată și înlocuită, adăugându-se și ulei vegetal.

Cum să pregătești diferite preparate clasice

Pentru un piure perfect, deschis la culoare, maestrul în gastronomie recomandă ca în apa în care sunt fierți cartofii să fie adăugat și puțin oțet. Totodată, atunci când se adaugă lapte, acesta nu trebuie să fie rece, ci fierbinte. În caz contrar, piureul se va înnegri și deci va căpăta un aspect neplăcut.

De asemenea, în cazul ouălor, se poate adăuga sare în timpul fierberii, astfel încât acestea să nu se mai crape. Dacă te numeri printre iubitorii de salată de varză crudă, asigură-te că o sărezi înainte de a o frământa pentru că astfel va deveni mai fragedă. Pe de altă parte, pentru curățarea ardeilor copți se recomandă păstrarea lor într-un vas acoperit, presărarea de sare și apoi lăsarea la răcit. Ulterior, aceștia nu se curăță sub jet de apă pentru că se pierd vitaminele, ci se folosesc doar degetele umede.

Urmăriți Impact.ro și pe