Cum faci cel mai pufos piure. Secretul stă într-un ingredient şi în timpul de fierbere

Iancu Andreea, Gabriel Alexandru 11.02.2022, 10:25
Cum faci cel mai pufos piure. Secretul stă într-un ingredient şi în timpul de fierbere

Cartofii reprezintă unele dintre cele mai îndrăgite alimente, fiind preferații multora, indiferent de modul de preparare. Fie că vorbim despre cartofi prăjiți, copți, fierți sau piure, aceștia sunt savuroși într-o mulțime de combinații, drept garnitură sau ca atare. Pentru că piureul este unul dintre preparatele adorate de cei mici și cei mari deopotrivă, află care este ingredientul secret pe care te ajută să îl faci pufos și gustos, precum și care este timpul ideal de fierbere, în funcție de tipul de cartofi.

Ingredientul secret pentru cel mai pufos piure. Cât timp trebuie fierți cartofii

Piureul de cartofi este un preparat extrem de ușor de pregătit, mai cu seamă atunci când folosești câteva trucuri simple pentru a-l face aerat și savuros. Acesta este ideal alături de o friptură suculentă, la grătar sau la cuptor, însă puține gospodine cunosc ingredientul secret și timpul ideal de fierbere al cartofilor, astfel încât preparatul să fie pufos. Folosind aceste sfaturi utile în bucătărie poți descoperi o savoare aparte a piureului.

În mod normal, pentru a obține un piure de cartofi trebuie să pui legumele la fiert, într-o oală cu apă și sare. Aceștia trebuie verificați periodic, în timpul fierberii, și încercați cu o furculiță pentru a afla dacă s-au gătit. La final, cartofii se pasează până când se obține cremozitatea dorită, adăugând de cele mai multe ori unt sau lapte. Însă cel mai pufos piure de cartofi se pregătește folosind o lingură de smântână acră la final. Astfel, preparatul va fi extrem de savuros și cremos.

Ingredientul secret cu care faci cel mai pufos piure
Cum pregătești cel mai savuros și pufos piure de cartofi

Timpul ideal de fierbere al cartofilor pentru piure

În funcție de preparatul pe care urmează să îl pregătești, cartofii au un timp diferit de fierbere. Astfel, în privința cartofilor albi, aceștia trebuie spălați în apă rece, scurși bine și tăiați în cubulețe egale. care se așază într-o cratiță cu apă și sare, la foc mediu, timp de 25-30 de minute.

Pe de altă parte, cartofii în coajă se fierb timp de 30 de minute și se adaugă în apa clocotită deja. Aceștia se lasă la fiert 30-40 de minute, în funcție de dimensiunea lor și se înțeapă cu o furculiță. Cartofii în coajă se pot pregăti chiar și la cuptorul cu microunde. Astfel, aceștia se spală și se așază într-un recipient special pentru microunde, unde se setează puterea maximă, timp de 5 minute. În cazul cartofilor mai mari, ar putea fi necesare 7-8 minute.

Totodată, cartofii dulci, la fel de apreciați precum cei obișnuiți, albi sau roșii, se pun la fiert în apă rece și se pregătesc timp de 20 de minute. Aceștia se pot folosi la piure după ce, în prealabil, au fost copți la cuptor. Ei se taie felii egale, se pun într-un vas și se lasă la cuptor, la foc mediu, timp de 45 de minute.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...