De ce s-a respins impozitarea pensiilor speciale. CCR vine cu explicații

Andreea Bisinicu 19.12.2020, 09:55
De ce s-a respins impozitarea pensiilor speciale. CCR vine cu explicații

De ce s-a respins impozitarea pensiilor speciale. CCR vine cu explicații. Care este singura categorie a pensiilor speciale care nu vor fi impozitate de către statul român. Joi, 17 decembrie, judecătorii constituţionali au publicat motivarea deciziei prin care au admis sesizările formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilind că Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de 7.000 de lei, este neconstituţională.

De ce s-a respins impozitarea pensiilor speciale

De ce s-a respins impozitarea pensiilor speciale. Da, ai citit bine. Există o anumite categorie de pensii speciale care nu se vor impozita. Este vorba despre pensiile speciale ale magistraților care, potrivit CCR, sunt protejate de legea fundamentală. Conform Curții Constituţionale a României, pensiile speciale de serviciu sunt garantate de cei care au au avut funcții de judecător, judecător la Curtea Constituţională, procuror sau de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Curtea Constituţională.

„Curtea reiterează că atât Constituţia, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale care dezvoltă principiul independenţei justiţiei consacrat de art.124 alin.(3) şi art.145 din Legea fundamentală garantează doar pensiile de serviciu ale celor care au exercitat calitatea de judecător, judecător la Curtea Constituţională, procuror sau de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Curtea Constituţională întreaga perioadă impusă de lege, deci care au avut o carieră în respectivele profesii, nicidecum pensiile de serviciu ale altor categorii profesionale, asimilate sau cu vechime asimilată, conform dispoziţiilor legale în vigoare”, se precizează în motivare, potrivit celor de la g4media.ro.

Ce spune CCR despre pensiile speciale ale magistratilor
Ce spune CCR despre pensiile speciale ale magistratilor

Ce trebuie să respecte legiuitorul

În ciuda faptului că jurisprudenţa instanţei constituţionale a fost constantă cu privire la aceste aspecte, reprezentanții CCR susțin că legiuitorul care a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal a anulat toate pensiile de serviciu reglementate de Legea 303/2004. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care legiuitorul este liber să acorde, să modifice sau să suprime componenta suplimentară a pensiei de serviciu, în funcţie de ce posibilităţi financiare dispune statul român. Acest lucru este valabil doar în cazul pensiilor care nu beneficiază de protecţia Constituției.

„În concluzie, având în vedere reperele de natură constituţională în materia pensiei de serviciu a magistraţilor, Curtea constată că legiuitorul şi-a depăşit marja de apreciere în procesul de legiferare, astfel că dispoziţiile art.1341 alin.(3) lit.b) şi c) introduse în Codul fiscal prin Legea pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal sunt neconstituţionale, încălcând prevederile constituţionale ale art.1 alin.(3) care consacră principiul statului de drept, ale art.124 alin.(3) privind independenţa justiţiei, ale art.142-145 privind statutul judecătorilor Curţii Constituţionale, precum şi cele ale art.147 alin.(4) privind efectul general obligatoriu al deciziilor instanţei constituţionale”, sună declarația oficială a judecătorilor.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe