Pensii speciale: cu cât primesc acești pensionari bani mai mulți decât li se cuvine. Care este contribuția reală

Diana Radu 05.08.2020, 11:50
Pensii speciale: cu cât primesc acești pensionari bani mai mulți decât li se cuvine. Care este contribuția reală

În luna iunie aproximativ 9.500 de persoane au luat pensie specială. Cei mai mulți dintre aceștia au fost magistrații, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor, profesioniștii din aviația civilă, precum și alții. Pentru aceștia statul a alocat peste 563 de milioane de lei în primul semestru din taxele şi impozitele plătite de toţi contribuabilii din România.

Cât a cheltuit statul în primul trimestru din 2020 pentru pensiile speciale

Spre deosebire de aceeași lună din anul precedent, cheltuielile pentru pensiile speciale a crescut cu 9%. Beneficiarii celor mai multe pensii speciale sunt: judecătorii, procurorii, grefierii, personalul civil din aviația civilă, auditorii plublici ai Curții de Conturi, personalul, diplomatic, parlamentarii, etc.

Reamintim că pensiile speciale sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, precum și din bugetul de stat, potrivit legii. Din bugetul asigurărilor sociale s-a cheltuit în primul trimestru din 2020 pentru pensiile de serviciu 122,87 de milioane de lei, adică cu 14,4% mai mult decât în aceeași perioadă din 2019. De la bugetul de stat s-a cheltuit 563,68 de milioane de lei, mai mult cu 8,97% decât în aceeaşi perioadă din 2019, potirivit unei analize făcute de Economica.net.

În total de la bugetul de stat și de la bugetul asigurărilor sociale s-au alocat 686,56 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2020, adică cu cu 9,9% mai mult decât în aceeași perioadă din 2019.

pensii speciale, buget de stat, contributii
Cât a cheltuit statul în primul trimestru din 2020 pentru pensiile speciale

Cât au cotizat posesorii pensiilor speciale în comparație cu cât primesc

De exemplu, magistrații ar fi trebuit să primească în funcție de contribuția la asigurările sociale, o pensie în valoare de nici 1.300 de lei brut. În schimb, aceștia au primit cu până la 14 ori mai mult decât li s-ar fi cuvenit. Pensia magistraților a crescut cu 5% față de 2019 ajungând la 19.000 de lei brut lunar.

Parlamentarii au încasat o pensie medie de peste 4.700 de lei brut lunar în primul semestru din 2020. După calculele celor de la Economica aceștia au încasat o penise de două ori mai mare decât ar fi meritat în funcţie de cât au contribuit la bugetul asigurărilor sociale. Pensia acestora a fost cu 7% mai mare față de primul trimestru din 2019.

Urmăriți Impact.ro și pe