De ce nu slăbesc cu postul intermitent? Care sunt cauzele

Raluca Alexe 02.07.2023, 12:09
De ce nu slăbesc cu postul intermitent? Care sunt cauzele

Postul intermitent este una dintre elegerile de top ale celor care țin dietă. Studiile susțin că postul intermitent accelerează metabolismul, reduce inflamațiile, susține slăbirea și este benefic pentru sănătatea creierului, însă dacă observi că nu slăbești deloc, înseamnă că undeva greșești.

Greșelile care te opresc din slăbit atunci când ții dietă

Postul intermitent presupune alegerea unei ferestre în care mănânci orice, dar în cantități rezonabile, urmate de perioade de post, în care nu consumi nimic, atât pe timpul nopții, cât și ziua. Există mai multe tipuri de post intermitent. Cel mai popular se referă la cinci zile în care mămânci normal iar două zile reduci numărul de calorii la 500 – 600. O altă variantă este postirea timp de 16 ore, inclusiv noaptea, și o fereastră de 8 ore în care poți mânca normal în timpul zilei. A treia variantă este postul intermitent al luptătorului, care contă în mese reduse cantitativ în timpul zilei și o masă abundentă seara, ori mănâncă-stop-mănâncă, metodă ce te pune să mânânci ce vrei timp de 6 zile, apoi o zi întreagă, 24 de ore, să postești. Cel mai bine este să începi cu programul de bază, de 12 ore de post, apoi să îți ajustezi dieta în funcție de stilul de viață.

Dacă ai aplicat una dintre metodele postului intermitent, înseamnă faci o greșeală. Aceasta se poate referi la consumul insuficient de calorii. Specialiștii nutriționiști spun că dacă nu consumi destul calorii, nu poți să slăbești, iar ideea dietei este să consumi destulă mâncare pentru a avea energie și pentru a fi productiv, iar postul să fie pentru a lăsa timp organismului să folosească substanțele nutritive și să înceapă arderile. Pentru o slăbire sănătoasă, specialiștii recomandă un consum de 1.200 – 1.800 de calorii pentru femei și 1.800 – 2.200 calorii pentru bărbați. Distribuirea meselor trebuie făcută uniform pentru a nu apărea înfometarea.

O altă greșeală este alimentarea cu produse nepotrivite. Nu poți mânca în fereastră două pizza și un suc din comerț, acestea ajungând deja la peste 2.000 de calorii, și să crezi că slăbești astfel. Trebuie să mănânci alimente naturale, cât mai puțin procesate. De asemenea, nu te mai aștepta la rezultate imediate. Ele pot începe să apară și la o lună de la începerea dietei.

Proteinele sunt cele mai importante substanțe nutritive atunci când vine vorba de slăbit. Consumul de proteine oferă sațietate și poate impulsiona metabolismul, iar în postul intermitent presupune un conținut proteic de 25% – 30%. Nu mai consuma sucuri dulci, dormi mai mult, bea mai multă apă, redu semnificativ consumul de alcool și fii atent când mămânci, fără să ai distrageri.

Urmăriți Impact.ro și pe