Carmen Brumă, adevărul șocant despre postul intermitent. Efectul periculos pe care îl are: „Foarte mare grijă”

Ana-Maria Tudor 18.05.2023, 08:47
Carmen Brumă, adevărul șocant despre postul intermitent. Efectul periculos pe care îl are: „Foarte mare grijă”

Căutarea unei metode eficiente pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și a pierde în greutate poate fi o provocare. Însă există o abordare care a câștigat tot mai multă popularitate datorită beneficiilor sale multiple și anume postul intermitent. Acesta este un regim alimentar care implică intercalarea perioadelor de alimentație cu perioade de post și aduce rezultate semnificative pentru sănătatea generală și controlul greutății. Specialista în nutriție și fitness, Carmen Brumă, avertizează cu privire la postul intermitent și susține că, dacă nu este urmat în mod corespunzător, poate avea efecte contrare și poate duce la îngrășare.

Carmen Brumă: „Așa cum fastingul poate fi o metodă de slăbire, poate fi și o metodă de îngrășare”

Postul intermitent implică stabilirea unei perioade de timp în care nu se consumă alimente, urmată de o fereastră de alimentație restrânsă. Există mai multe variante ale postului intermitent, cele mai comune fiind fereastra de 16/8 și postul de o singură masă pe zi.

Carmen Brumă  aduce unele clarificări importante cu privire la postul intermitent, subliniind că acesta nu ar trebui privit exclusiv că o metodă de slăbire, ci mai degrabă că o metodă de anti-îmbătrânire. Carmen Brumă explică că procesul de autofagie declanșat în organism după 14-16 ore de nemâncat are un efect benefic asupra sănătățîi și regenerării celulare. Chiar dacă mulți oameni folosesc postul intermitent în scopul de a slăbi, Carmen Brumă avertizează că poate deveni o capcană. Dacă în perioada de alimentație se consumă mai mult decât este necesar organismului.

„Dacă tu, în intervalul în care ai voie să mănânci, mănânci mai mult decât îi trebuie organismului, te vei îngrășa. Deci așa cum fastingul poate fi o metodă de slăbire, poate fi și o metodă de îngrășare. Sunt foarte multe persoane care s-au îngrășat ținând aceste intermitent fasting și neavând grijă ca în perioada non-fasting, să-și limiteze aportul alimentar. De fapt, orice dietă de pe lumea aceasta funcționează pentru că ai mai puține calorii. Așa se întâmplă și cu fastingul, ajungi să mănânci mai puțin. Persoanele care mănâncă doar o masă pe zi, ar trebui să aibă foarte mare grijă pentru că ar trebui să-și ia toți nutriențîi din acea masă. Ceea ce este, din punctul meu de vedere, un pic cam greu. ”, precizează Carmen Brumă, potrivit unica.ro.

Carmen a menționat că, în cadrul programelor sale de slăbit, folosește și ea postul intermitent, dar preferă o variantă mult mai blândă. În același timp, Brumă precizează că este important să acordăm atenție la efectele pe termen lung ale înfometării, în special în cazul femeilor, deoarece poate afecta fertilitatea.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Înfometarea poate duce la infertilitate

Carmen Brumă a explicat că pe durata nopții se practică, de fapt, fasting-ul, iar de aici provine și termenul „breakfast” care semnifică întreruperea perioadei de fasting (de peste noapte). În programele sale, Carmen recomandă ca ultima masă să fie consumată cu 3-4 ore înainte de culcare, ceea ce duce la o perioadă de fasting de aproximativ 12-13 ore pe durata nopții. Această durată este considerată rezonabilă și benefică pentru corpul femeii.

„Pentru că ar mai fi o problemă dacă vorbim despre fastingul în rândul femeilor. Din punctul meu de vedere, și nu numai al meu, o femeie nu ar trebui să aibă mai mult de 14-16 ore de fasting pentru că sunt acolo niște hormoni care au legătură cu ovulația. Și nu ai vrea să îi deranjezi. Sunt foarte importanți, abia după 40 de ani îți dai seama cât de importanți sunt ei.”, a mai spus Carmen Brumă.

Urmăriți Impact.ro și pe