De ce nu e bine să folosești excesiv expresia „Doamne ajută“. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că faci un păcat

Badea Violeta 22.06.2023, 15:45
De ce nu e bine să folosești excesiv expresia „Doamne ajută“. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că faci un păcat

Mulți români folosesc expresia ”Doamne ajută”, care înlocuiește de multe ori ”Bună ziua“. Și tu o folosești, nu-i așa? Ei bine, ai grijă! Deoarece purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că faci un mare păcat. Iată ce a spus, de curând, Vasile Bănescu!

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, despre utilizarea expresiei ”Doamne ajută“

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, susține că oamenii care folosesc expresia ”Doamne ajută”  în locul salutului „Bună ziua“ comit un mare păcat. Asta pentru că a treia poruncă a Decalogului spune ”Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert“.

”Când, de exemplu, firescului ”Bună ziua” sau ”La revedere” i se suprapune mecanic (nu proaspăt și spontan) supraabundentul ”Doamne ajută” debitat verbal chiar în timp ce-ți ferești privirea de celălalt sau abia-ți stăpânești o grimasă, s-ar putea ca tocmai să încalci flagrant a treia poruncă a Decalogului“, a scris Vasile Bănescu pe pagina sa oficială de Facebook.

Citește și De unde vine expresia cui pe cui se scoate? Mulți români o folosesc greșit!

Vasile Banescu, despre expresia Doamne ajuta
Vasile Banescu, despre expresia ”Doamne ajuta”

Semnificația poruncii ”Să nu iei numele Domnului în deșert!”

Pe site-ul www.crestinortodox.ro, porunca ”Să nu iei numele Domnului în deșert!” este explicată în detaliu: ”Porunca ne învață că este oprit a huli numele lui Dumnezeu, adică a-l rosti fără cinstea cuvenită.

Iată și temeiul acestui lucru: numele oricărei ființe sau lucru trezește în noi ceva din acea ființă sau lucru. Așa se înțelege că anumite cuvinte au în ele ceva frumos și atrăgător.

De pildă cuvântul ”mama” sau ”tata” trezesc în inima celui care le rostește o mare bucurie și prețuire. Cu atât mai frumos este pentru adevăratul creștin numele Tatălui ceresc“.

De asemenea, numele lui Dumnezeu se poate lua în desert prin: purtarea necuviincioasă în biserică; necinstirea lucrurilor sfinte; cârtirea împotriva rânduielilor lui Dumnezeu; înjurături sau blesteme; nesocotirea făgăduințelor făcute în numele lui Dumnezeu; jurământ mincinos, adică atunci când luăm pe Dumnezeu ca martor pentru ceea ce nu este adevărat; călcarea jurământului cu știință și voință; întrebuințarea cu ușurință a jurământului, atunci când Dumnezeu este luat ca martor și chezașie pentru lucruri neînsemnate.

Citește și De unde provine expresia „tulai, Doamne”. Ardelenii o folosesc aproape în fiecare zi!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...