De ce expiră alimentele și cum se stabilește data de valabilitate?

Emanuela Pană 28.07.2023, 15:52
De ce expiră alimentele și cum se stabilește data de valabilitate?

Data limită de consum contribuie la irosirea a milioane de kilograme de alimente în fiecare an. În România, oamenii aruncă 1,3 milioane de tone de mâncare anual, în mare parte din cauza confuziei cu privire la semnificația reală a termenelor de valabilitate, trecute pe etichetele produselor. Iată de ce expiră alimentele și cum se stabilește data de valabilitate, de fapt.  

Când expiră alimentele cu adevărat? 

În contextul limitării risipei alimentare, o întrebare legitimă este: când expiră cu adevărat alimentele? Potrivit normelor Uniunii Europene (UE), valabilitatea produselor comercializate se traduce prin două concepte, sub următoarele două formulări: ”a se consuma de preferință înainte de” și ”a se consuma până la”.  

Consumatorul obișnuit ar putea crede că aceste specificații se referă la același lucru, însă nu este așa. În prima categorie intră produsele care pot fi consumate în siguranță, în anumite condiții, și după depășirea datei trecute pe ambalaj.  

Astfel, ”de preferință” indică data după care alimentele cu pricina își pierd o parte din prospețime, dar nu devin periculoase pentru consum. În această categorie intră: făina, orezul, pastele, biscuiții, ciocolata, uleiul, dar și alimentele cumpărate în stare congelată.  

Pe de altă parte, formula ”a se consuma până la” este mult mai restrictivă, găsindu-se pe eticheta alimentelor care expiră într-un timp scurt: laptele, brânzeturile proaspete, ouăle, carnea, peștele. De regulă, acestea trebuie consumate înaintea datei menționate pe ambalaj, din motive de siguranță. Mai mult, până la momentul în care sunt consumate, ele trebuie ținute permanent în frigider, conform indicațiilor.  

Practica a demonstrat însă că ele pot fi consumate, de la caz la caz, și după această dată, doar dacă nu există modificări în ceea ce privește aspectul, mirosul, gustul, culoarea sau consistența. Vorbim însă de o practică acceptată, ceea ce înseamnă că nu trebuie să abuzăm de ea.  

Citește și: Alertă alimentară în România: alimente expirate, vândute ca produse congelate. Trucul folosit de producătorul olandez, descoperit de ANPC

De ce expiră alimentele și cum se stabilește data de valabilitate? 

Mulți oameni consideră că datele de expirare sunt foarte utile. Atunci când fac cumpărături, majoritatea încearcă să cumpere alimente cu date de expirare mai îndepărtate. Ei cred că astfel au mai mult timp la dispoziție pentru a mânca alimentele, înainte ca acestea să se strice.  

De ce expira alimentele si cum se stabileste data de valabilitate
Adevarul despre termenul de valabilitate al alimentelor

În realitate, nu există un proces general de stabilire a datelor de expirare. În schimb, producătorii de alimente și comercianții cu amănuntul stabilesc aceste date după cum consideră că este necesar. Aceștia pot lua în considerare mai mulți factori, precum caracteristicile produsului alimentar respectiv și chiar ambalajul acestuia. Temperatura la care va fi depozitat alimentul este, de asemenea, un factor important. 

Dar ce se întâmplă atunci când se apropie data de expirare a unui aliment? Se strică? Ar trebui aruncat? Este sigur să consumi alimente după data de expirare? Ei bine, există alimente care pot fi consumate fără teama de îmbolnăvire, chiar dacă au depășit termenul de valabilitate. 

Cu alte cuvinte, există alimente expirate care pot fi mâncate în continuare, în siguranță. Ingredientele uscate precum zahărul sau făina rezistă chiar și un an după depășirea termenului de valabilitate, mai ales dacă sunt depozitate în recipiente închise ermetic. Sarea poate fi păstrată și ea un timp nedeterminat după data de expirare, iar oțetul chiar și câțiva ani.  

Așadar, unele produse nu se strică după expirare, însă ceea ce scade este calitatea lor. De cele mai multe ori, alimentele pot fi consumate în siguranță după data de expirare, atât timp cât nu prezintă alte semne de alterare.  

De fapt, majoritatea datelor de expirare nu indică momentul în care alimentele se vor strica. În schimb, acestea sunt menite să fie orientări generale pentru cât timp își vor menține prospețimea și calitatea. 

Vezi și: Alimente expirate și jucării periculoase într-un afterschool din Capitală. Horia Constantinescu: ”Nu cred că există, astăzi, sancțiune sau condamnare care să poată face suficient de multă dreptate”

Ce se întâmplă dacă mâncăm alimente expirate? 

Cum îți poți da seama dacă alimentele sunt încă bune după data de expirare? Experții sunt de acord că cel mai bine este să te bazezi pe simțuri, potrivit wonderopolis.org. În cele mai multe cazuri, mâncarea va mirosi și va avea un gust neplăcut dacă este stricată. De asemenea, multe produse vor avea un aspect diferit dacă s-au stricat. 

Alimentele stricate pot dezvolta mucegai sau își pot schimba culoarea. Dacă oricare dintre aceste semne sunt prezente, alimentele nu trebuie consumate. Deoarece înțeleg greșit datele de expirare, mulți oameni aruncă alimentele după data tipărită pe etichetă, fără să caute semne de stricăciune. Acest lucru contribuie în mare măsură la problema risipei alimentare.  

Ouăle, de exemplu, pot fi consumate în termen de trei până la cinci săptămâni de la cumpărare, chiar dacă data limită de consum este mult mai devreme. 

”Suntem de acord cu existența unor date de calitate sau de prospețime, atâta timp cât acestea sunt comunicate în mod clar consumatorilor, iar aceștia sunt educați cu privire la ceea ce înseamnă. (…) Este vorba de calitate, nu de siguranță. Fiecare poate să decidă dacă un aliment mai este sau nu comestibil pentru el”, spune Dana Gunders, cercetător în cadrul programului NRDC pentru alimentație și agricultură, conform edition.cnn.com.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...