VIDEO

Alimente expirate și jucării periculoase într-un afterschool din Capitală. Horia Constantinescu: „Nu cred că există, astăzi, sancțiune sau condamnare care să poată face suficient de multă dreptate”

Gabriela del Pupo 18.01.2023, 15:15

ANPC face o descoperire șocantă pentru părinții care își încredințează copiii după scoală unor instituții private. Un afterschool din Capitală servea copiilor alimente expirate, aceștia puteau fi răniți jucându-se cu obiectele din incintă, iar inspectorii au fost nevoiți să închidă respectiva firmă. Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) a desfășurat o acțiune de verificare, pe 17.01.2023, la Asociația Elmali /Mini Club DUMBO KIDS (after school), din sectorul 2 al Capitalei. Verificarea a pornit de la o sesizare a unuia dintre părinți.

„Nu putem accepta condamnarea copiilor la riscuri greu de evaluat”

Inspectorii au fost șocați să descopere că majoritatea produselor alimentare care se aflau în bucătăria centrului, care se ocupa de activitățile de după școală ale copiilor, erau expirate, de la produse care urmau să fie procesate până la ciocolată. Aceștia i-au întrebat pe angajați dacă au copii și dacă sunt conștienți de gravitatea actului comis. Pe lângă acest pericol, instituția nu avea condiții de igienă sau de întreținere sigure pentru cei mici. Practic inspectorii au intrat într-un șantier unde copii erau intenționat îmbolnăviți de cei cărora le fuseseră lăsați în grijă.

Iată reacția inspectorilor când au intrat în incintă:

În urma neregulilor constatate, comisarii CPCMB au aplicat mai multe sancțiuni, după cum urmează:

  • amenzi contravenționale în valoare de 22.000 lei
  • oprirea definitivă de la utilizare a produselor alimentare neconforme
  • oprirea temporară a desfășurării activității până la remedierea deficiențelor.
  • propunere de închidere definitivă a unității.

„Am anunțat organele de poliție și vom depune inclusiv sesizare penală”

Chiar și președintele Horia Constantinescu a fost șocat de cele descoperite deși are o experiență vastă în domeniu. Acesta a făcut un apel la părinții care sesizează astfel de nereguli să contacteze autoritatea de urgență pentru a preveni adevărate tragedii.

„Nu putem accepta condamnarea copiilor la riscuri greu de evaluat, atunci când părinții doresc sau sunt nevoiți să își lase micuții în grija altora. Pentru toate cele constatate, am anunțat organele de poliție și vom depune inclusiv sesizare penală. Vă vorbește acum părintele Horia Constantinescu, nu comisarul sau președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor:

Nu cred că există, astăzi, sancțiune sau condamnare care să poată face suficient de multă dreptate, într-o astfel de situație.

Aștept mesajele dumneavoastră pe WhatsApp, la 0745999111, cu poze sau orice alt detaliu, nu pentru a depune sesizări, ci pentru a mă informa referitor la situațiile similare acesteia!” – Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Abaterile de la legislația în vigoare înregistrate de echipa de control au fost:

– funcționarea blocului alimentar fără autorizație sanitar-veterinară pentru desfășurarea activității de alimentație publică în cadrul After School

– utilizarea, ca materii prime a unor produse alimentară cu data limită de consum depașită

– folosirea unor agregate frigorifice neigienizate și deteriorate, cu rugină la baza frigiderului, cu chedere depreciate, cu acumulări de impurități

– depozitarea, în același spațiu de frig, a diverse produse alimentare: lactate, ouă, mezeluri, fără o delimitare fizică a acestora

– derularea activității într-un spațiu deteriorat sau neigienizat. tavanul cu zone de igrasie, cu exfoliere a vopselei, pavimentul murdar în zona bancurilor de pregătire a preparatelor, cu zone rupte, cu acumulări de impurități

– lipsa unei zone de spălare a vaselor și a veselei

– lipsa unei zone de pregătire preliminară a materiilor prime

– depozitarea recipientelor cu produse alimentare direct pe paviment, în spațiul de desfășurare a activității culinare, alături de alte recipiente cu resturi alimentare

– folosirea unor produse alimentare, care prezentau în interiorul recipientului colonii de mucegai

– folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale

– amplasarea sălii de mese în același spațiu unde se desfășoară activități didactice

– derularea activității didactice într-un spațiu deteriorat și neigienizat: cu calorifere cu impurități, cu rugină, cu tavan cu zone de culoare neagră, cu igrasie, în spațiu existând un miros înțepător, cu zona de trafic a unității murdară, cu ciobituri ale pavimentului  și scări  din material lemnos, cu deprecieri.

În urma celor constatate, în timpul acțiunii de control, CPCMB a sesizat Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a sectorului 2, din cadrul  Direcției Generale a Poliției Municipiului București.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...