De ce este ziua Bucureștiului pe 20 septembrie. Ce s-a întâmplat în urmă cu 563 de ani

Ana Anitoiu 20.09.2022, 15:12
De ce este ziua Bucureștiului pe 20 septembrie. Ce s-a întâmplat în urmă cu 563 de ani

Ziua Bucureștiului se sărbătorește la data de 20 septembrie datorită unui eveniment ce s-a petrecut în această zi, în urmă cu 563 de ani. Deși Capitala avea în ianuarie peste două milioane de locuitori, puțini sunt cei care cunosc legenda orașului.

Legenda Capitalei României

Conform legendei Capitalei României, Bucureștiul ar fi fost întemeiat de ciobanul Bucur, care ar fi avut o turmă de oi. Într-o iarnă, fiica sa, Anca, ar fi fost răpită de o ceată de tătari, care ar fi dus-o aproape de râul Nistru. După căutări lungi, ciobanul ar fi găsit-o în viață.

Ulterior, ciobanul Bucur s-ar fi întors cu fiica sa la stâna de pe malul Dâmboviței și ar fi construit împreună o casă mare cu un gard înalt, asemănătoare cu o cetate. Când Anca s-ar fi căsătorit și ar fi avut copii, ar fi construit o biserică ce există și astăzi – Biserica Bucur, situată între Piața Unirii și Tineretului, pe Strada Radu Vodă.

Pe de altă parte, conform unei informații din secolul al XVI-lea, întemeietorul „Cetății București” ar fi fost, de fapt, Negru Vodă, supranumit Radu Negru sau Radul Negrul Voievod, care ar fi fost fondatorul și primul domn al Țării Românești.

De ce este ziua Bucurestiului pe 20 septembrie
Imagine din Bucuresti. Foto: unsplash.com

Motivul pentru care ziua Bucureștiului este 20 septembrie

Motivul pentru care ziua Capitalei este sărbătorită la 20 septembrie este acela că Cetatea București a fost menționată prima dată la această dată, în anul 1459, adică în urmă cu 563 de ani, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș, care o numea „reședință domnească”.

Acest document a fost descoperit în jurul anului 1.900 și în el se precizează că Vlad Țepeș a petrecut patru dintre cei șase ani de domnie „în Cetatea București”.

În dezvoltarea Cetății București, un factor important a fost amplasarea sa la intersecția unor drumuri comerciale importante, folosite frecvent de negustori. Din acest oraș porneau drumuri spre Giurgiu, Cornățel, Târgșor, Târgoviște și Slatina.

De asemenea, Cetatea București s-a dezvoltat datorită începerii construcției unei noi curți fortificate pe vremea domnitorului Vlad Țepeș. Curte Domnească era formată din Palatul Voievodal și Biserica Buna Vestire, cunoscută ulterior sub numele de Biserica Curtea Veche.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...