De ce este greșit să ne spălăm pe dinți imediat după ce mâncăm. Avertismentul unui medic stomatolog

Ana Anitoiu 18.01.2021, 20:36
De ce este greșit să ne spălăm pe dinți imediat după ce mâncăm. Avertismentul unui medic stomatolog

Un medic stomatolog a explicat de ce este greșit să ne spălăm pe dinți imediat după ce mâncăm și ce greșeli obișnuiesc să facă oamenii atunci când vine vorba despre igiena orală. Specialistul a spulberat mai multe mituri referitoare la curățarea danturii. Acestea pot provoca daune, dacă sunt puse în practică pe o perioadă lungă de timp.

De ce este greșit să ne spălăm pe dinți imediat după ce mâncăm

Medicul stomatolog Adrian Mina a explicat că este greșit să ne spălăm pe dinți imediat după ce mâncăm, pentru că rămâne acid în cavitatea orală. Astfel, periajul dinților după masă face mai mult rău decât bine, deoarece ajută la deteriorarea smalțului. Dentistul susține că este bine ca dantura să fie curățată la cel puțin 15-20 de minute după, timp în care saliva elimină resturile acide.

Doctorul stomatolog Adrian Mina a mai spus, potrivit adevarul.ro, că multe persoane uită să perie cu atenție zona în care dinții se întâlnesc cu gingia. De fapt, acela este locul preferat al bacteriilor. În plus, specialistul a avertizat că dinții trebuie să fie curățați și pe interior. Nici limba nu trebuie să scape de periaj.

De ce este gresit sa ne spalam pe dinti imediat dupa ce mancam. Avertismentul unui medic stomatolog
Un zambet perfect, cu dinti ingrijiti

Greșeala majoră pe care o fac multe persoane când se spală pe dinți

De asemenea, potrivit medicului stomatolog, multe persoane fac greșeala de a-și alege o periuță de dinți nepotrivită. Mai exact, există concepția greșită potrivit căreia cu cât perii acesteia sunt mai duri, cu atât vor curăța mai bine dinții. În plus, periajul trebuie să die cât mai blând, cu mișcări mici, circulare, de sus în jos.

”Pe piaţă există o selecţie variată de periuţe de dinţi. Puteţi alege fie una electrică, fie una manuală. Este însă foarte important ca ea să aibă perii moi. Ei trebuie să se poată îndoi pentru a reuşi să ajungă peste tot, iar periajul să fie unul eficient. Uneori, oamenii cred că cu cât perii sunt mai duri, cu atât vor curăţa mai bine. Această concepţie este greşită. Periuţele cu perii duri pot afecta în timp structura dinţilor şi sănătatea gingiei”, a spus medicul.

Cât timp ar trebui să alocăm spălatului pe dinți și când trebuie schimbată periuța

Mai mult, medicul stomatolog a atras atenția că spălatul pe dinți nu trebuie să fie făcut în grabă. El a recomandat ca timpul alocat acestui lucru să fie de câte două minute. Un truc este ca periajul să fie făcut pe durata melodiei preferate sau să fie cronometrat cu telefonul.

Vezi și: Albirea dinților cu bicarbonat, mit sau realitate? Cum se utilizează corect acesta

”Atunci când găseşti o periuţă de dinţi care îţi place, poate fi greu să renunţi la ea. Atunci când vezi însă că ea începe să dea semne de uzură, trebuie schimbată. În timp, perii se tocesc, iar periajul nu mai poate fi unul eficient. Periuţa de dinţi trebuie schimbată cel puţin o dată la 3-4 luni. De asemenea, nu împărţi periuţa de dinţi cu nimeni altcineva, oricât de apropiată ar fi acea persoană. Şi păstreaz-o în spaţiu deschis. Asta împiedică bacteriile să se dezvolte într-un mediu umed”, a mai explicat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...