Albirea dinților cu bicarbonat, mit sau realitate? Cum se utilizează corect acesta

Ana Anitoiu 16.01.2021, 10:58
Albirea dinților cu bicarbonat, mit sau realitate? Cum se utilizează corect acesta

Cine n-ar vrea să aibă un zâmbet perfect, cu dinții de un alb imaculat? Bicarbonatul de sodiu este soluția la care multe persoane apelează în speranța că pot căpăta efectul dorit, fără să cheltuie aproape nimic, în loc să meargă la un medic stomatolog și să plătească o intervenție în acest scop. Dar este această metodă un mit sau o realitate?

Albirea dinților cu bicarbonat de sodiu este un mit sau realitate?

Unii specialiști spun că bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru curățarea dinților în cazul în care rămâi fără pastă de dinți în casă. Acest ingredient la îndemână și extrem de ieftin poate afea un efect de albire, deoarece conține particule abrazive ce lustruiesc smalțul, înlăturând petele de pe dantură, precum și bacteriile din gură.

Totuși, aceștia recomandă ca bicarbonatul de sodiu să nu fie folosit prea des în igiena orală. Pentru a evita orice efecte nocive asupra sănătății, acest truc poate fi aplicat o dată la șapte sau chiar zece zile. Altfel, smalțul dinților ar putea fi afectat, dar ar putea apărea și alte neplăceri.

Albirea dintilor cu bicarbonat, mit sau realitate. Cum se utilizeaza corect acesta
O tanara zambind

Cum poate fi folosit bicarbonatul de sodiu pentru albirea dinților

Medicii stomatologi recomandă evitarea aplicării directe a bicarbonatului de sodiu pe dinți. Pulberea abrazivă poate răni gingiile, iar acest lucru poate fi urmat de infecții, afte ori gingivite. În schimb, poate fi pusă o jumătate de linguriță de bicarbonat într-un pahar cu apă, iar cu această soluție se poate clăti foarte bine gura, după spălarea normală, cu pastă de dinți. Altfel, se poate forma o pastă din bicarbonat și apă, cu care se pot peria ușor dinții, cu o periuță cu fire moi.

De asemenea, nu este recomandat să se amestece bicarbonatul de sodiu cu sucul de lămâie pentru a peria dinții. Sucul de lămâie poate ataca în timp smalțul dinților, făcându-i mai predispuși la carii. În plus, amestecul celor două ingrediente folosit în igiena orală ar putea cauza afecțiuni parodontale grave.

Medic stomatolog: ”Este o mare greșeală”

Medicul stomatolog Cnelia Vartolomei a explicat, în urmă cu ceva timp, ce efecte nocive poate avea bicarbonatul de sodiu folosit greșit în igiena orală. Și ea, la fel ca alți specialiști, recomandă aceleași precauții, inclusiv referitoare la evitarea amestecării pulberii cu suc de lămâie, din aceleași motive menționate.

”Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional”, a spus medicul stomatolog, potrivit adevarul.ro.

Ce consecințe poate avea folosirea greșită a bicarbonatului de sodiu asupra organismului

Folosit greșit, în exces, bicarbonatul de sodiu devine nociv pentru organism. Acesta are capacitatea de a modifica PH-ul sanguin și poate provoca, între altele: hipertensiune arterială, vasodilatație cerebrală, edem cerebral, umflare a feței, precum și retenție de apă. Dacă este înghițit în cantități foarte mari, o singură dată, această pulbere poate provoca un colaps al organelor sau chiar decesul.

Astfel, este bine ca albirea dinților să fie făcută de specialiști sau folosirea soluției cu bicarbonat de sodiu conform recomandărilor acestora. Pentru a menține albul dinților este foarte important stilul de viață. Fumătorii sau cei care consumă băuturi colorate riscă mai mult să își îngălbenească dantura. Un truc este ca acest tip de băuturi să fie consumate cu ajutorul unui pai.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...