Vladimir Putin s-a răzgândit. L-a anunțat pe cancelarul Germaniei că nu trebuie să mai plătească gazul în ruble

Nicu Stan 30.03.2022, 23:51
Vladimir Putin s-a răzgândit. L-a anunțat pe cancelarul Germaniei că nu trebuie să mai plătească gazul în ruble

Vladimir Putin s-a răzgândit. L-a anunțat pe cancelarul Germaniei că nu trebuie să mai plătească gazul în ruble. Șeful de la Kremlin anunțase că nu va mai accepta plăți pentru gazul rusesc decât în moneda națională a Rusiei. Între timp, acesta pare că și-a schimbat părerea, fapt transmis cancelarului Germaniei.

Vladimir Putin l-a anunțat pe cancelarul Germaniei că acceptă și euro pentru plata gazului rusesc

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a informat, miercuri seară, pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că statele din cadrul UE vor putea plăti în continuare gazele în euro, cu condiția ca conversia în ruble să fie făcută de banca prin care se efectuează tranzacţia.

„Preşedintele rus, Vladimir Putin, a informat, marţi după-amiază, într-o conversaţie care a avut loc la iniţiativa sa, că va emite de la 1 aprilie un decret potrivit căruia plăţile pentru exporturile de gaze vor fi echivalate în ruble. În acelaşi timp, a subliniat în conversaţie că nu se va schimba nimic pentru partenerii europeni care au contracte. Plăţile ar urma să fie efectuate tot în euro, prin intermediul Băncii Gazprom, care nu este vizată de sancţiuni. Iar Banca va converti apoi plăţile în ruble”, a informat Guvernul Germaniei, conform MEDIAFAX.

Vladimir Putin anunta cu cateva zile in urma ca nu va mai primi plati din UE decat in ruble pentru gazele Rusiei
Vladimir Putin anunta cu cateva zile in urma ca nu va mai primi plati din UE decat in ruble pentru gazele Rusiei

Rămâne valabil ce s-a stabilit de la nivelul Grupului G7

Olaf Scholz a cerut informații scrise de la Moscova, astfel încât să înțeleagă mai bine procedura prin care se vor plăti gazele către Rusia.

„În conversaţia cu Vladimir Putin, cancelarul Olaf Scholz nu a acceptat procedura, ci a cerut informaţii scrise, pentru a o înţelege mai bine. Prin urmare, rămâne valabil ce s-a stabilit de la nivelul Grupului G7: livrările de energie vor fi achitate în euro sau dolari, aşa cum este stipulat în contracte”, subliniază Guvernul de la Berlin.

Rusia a nuanțat cererea de plăți în ruble

Astfel, Moscova a părut că vrea să nuanţeze solicitarea efectuării plăţilor în ruble pentru gazele exportate în UE, explicând că planul va fi aplicat pe etape.

„Am vorbit deja despre acest lucru, plăţile şi livrările de gaze sunt un proces extins în timp”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Figaro.

Sistemul plăţilor în ruble va fi în final aplicat

Oficialul rus a explicat că noul sistem de plăţi nu va fi aplicat de mâine pentru clienţii europeni.

„Nu se pune problema de a face livrări mâine şi a fi plăţiţi până seara. Nu, este vorba de un proces mai extins în timp, la nivel tehnic”, a subliniat Dmitri Peskov, insistând totuşi că sistemul plăţilor în ruble va fi aplicat în final.

Cererea lui Vladimir Putin încălca contractele pentru furnizarea de gaze

Preşedintele Vladimir Putin anunțase săptămâna trecută, în contextul sancţiunilor care vizează sistemul financiar rus din cauza războiului pornit în Ucraina, că Rusia nu va mai accepta plăţi în euro sau dolari pentru gazele exportate în ţările din UE.

Însă, G7 a respins solicitarea Rusiei. Miniştrii Energiei din statele membre G7 au decis, în cadrul unei reuniuni online, că cererea Rusiei privind efectuarea plăţilor în ruble este o încălcare a contractelor pentru furnizarea de gaze, după cum a spus Robert Habeck, vicecancelar al Germaniei şi ministru al Economiei şi Protecţiei Climei.

Urmăriți Impact.ro și pe