Cuvintele din limba română cu modificări în DOOM 3. S-au schimbat formele de plural și s-au adăugat alte tipuri de verbe

Stan Filon 22.08.2023, 17:18
Cuvintele din limba română cu modificări în DOOM 3. S-au schimbat formele de plural și s-au adăugat alte tipuri de verbe

Acum au fost aflate cuvintele din limba română cu modificări în DOOM 3. Despre aceste modificări a vorbit lector doctor Corina Popa, care a fost invitată recent într-o emisiune de televiziune.

Cuvintele din limba română cu modificări în DOOM 3

Așadar, lector doctor Corina Popa a fost invitată în platoul emisiunii „Vorbește lumea”, de la Pro TV, acolo unde a discutat despre noutățile din DOOM 3 (Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfolofic al limbii române). Ei bine, expertul a venit și cu exemple care au șocat pe mulți telespectatori, cu siguranță.

De reținut faptul că atunci când vreți să aflați cum se pronunță corect un cuvânt puteți căuta în DOOM, deoarece este un dicționar normativ care explică formele corecte ale cuvintelor. De exemplu, pentru numele de profesii terminate în „logă” a fost acceptată și forma cu diftong. Exemplu: filologă/filoloagă.

Cuvintele din limba romana cu modificari in DOOM 3
Cuvintele din limba romana cu modificari in DOOM 3

Modificări la unele forme de plural

Pentru formele verbale așază și înșală este acceptată acum si forma cu diftong, de exemplu așază/așează, înșală/înșeală. Au intervenit modificări și în cazul unor forme de plural. Înainte era corect să spunem suveniruri, acum putem spune și suvenire. Exemplu: aziluri/azile, ecleruri/eclere, corasanți/croasante, frică/frici.

Până la finalul anului 2021 în dicționar nu era înregistrat cuvântul „astre”, forma corectă a cuvântul era „aștri”. Acum sunt acceptate ambele forme, iar pentru cuvântul filosofie acum este acceptată și forma filozofie.

Dacă finala cuvântului împrumutat se pronunță așa cum se scrie, dacă avem și noi litera respectivă în limba română vom scrie legat, fără cratimă. Exemplu: weekend, bodyul, hobbyul, linkul. În trecut erau acceptate ambele forme pentru tăiței și tăieței. Astăzi se accepta doar tăieței.

La fel și în cazul mănăstire/mânăstire corect este doar mănăstire. Cuvintele binevenit și întrucâtva se vor scrie legat. În trecut cuvântul kebap se scria chebap iar acum se va scrie cu k.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...