Cum se așază corect sarmalele în oală. Doar așa vor ieși gustoase și vor fierbe imediat

Andrei Simion 09.11.2022, 16:26
Cum se așază corect sarmalele în oală. Doar așa vor ieși gustoase și vor fierbe imediat

Numeroase persoane nu știu cum se așază corect sarmalele în oală, în ciuda faptului că acestea sunt pregătite în cele mai multe dintre bucătăriile din România, mai ales în perioada sărbătorilor. Doar așa vor ieși gustoase și vor fierbe imediat.

Trucuri pentru prepararea unor sarmale gustoase

Aplicând anumite trucuri simple, sarmalele nu au cum să nu iasă gustoase. Unul dintre aceste trucuri se referă la grăsime, ce nu trebuie să lipsească din compoziție. Este recomandată folosirea slăninii de porc, în proporție de 25%.

Pentru ca sarmalele să se topească în gură, se pun la călit pentru câteva minute ceapa și orezul în câteva linguri de ulei cu apă, până când se înmoaie orezul. Ulterior, se adaugă carnea tocată și legumele.

Legumele ce dau un gust extraordinar sarmalelor sunt morcovii. Aceștia se curăță, se dau pe răzătoare și se adaugă în umplutura de sarmale în proporție de aproximativ 10%.

Cum se asaza corect sarmalele in oala
Sarmale. Foto: unsplash.com

Cum se așază sarmalele în oală ca să fiarbă repede și să fie gustoase

În cazul în care sunt preferate sarmalele în frunze de varză, un aspect important este să fie folosite frunzele fără nervuri foarte groase. Acestea nu se aruncă, ci se toacă și se așază pe fundul oalei. Pentru o împăturire mai ușoară a sarmalelor, frunzele pot fi tăiate în forme cât de cât pătrate.

Pe fiecare astfel de frunză, pe mijloc, se pune câte aproximativ o lingură de umplutură. Frunzele se rulează, iar capetele se împing în interior, astfel încât sarmalele să își păstreze forma și să nu se desfacă.

În ceea ce privește modalitatea corectă de a așeza sarmalele în oală, aceasta este foarte simplă. Sarmalele trebuie să fie puse cât mai înghesuite, astfel încât să iasă gustoase și să fiarbă într-un timp cât mai scurt. Printre ele se pot pune foi de dafin, suc de roșii și câte o crenguță de cimbru, dar și șuncă afumată, piept de porc sau felii de cârnați afumați.

Pentru a da un plus de savoare acestui preparat autohton, unele gospodine mai au un truc: pun sarmalele la fiert într-un amestec de apă, borș și vin roșu. Aceste ingrediente frăgezesc carnea și dau un gust deosebit sarmalelor.

De asemenea, sarmalele pot fi puse la fiert cu două linguri de smântână adăugate în apă sau cu borș sau zeamă de varză, pentru cei care le preferă mai acre.

Pentru cel mai bun rezultat, este recomandat ca în oala cu sarmale să nu fie turnată prea multă apă, pentru că altfel acestea ies prea moi. Cel mai bine este ca apa să fie turnată doar cât să le acopere și să fie completată ulterior, dacă este necesar.

Urmăriți Impact.ro și pe