Cutremur cu magnitudinea de 4.1 în România. Unde s-a resimțit seismul

Mihnea Tălău 07.07.2023, 15:56
Cutremur cu magnitudinea de 4.1 în România. Unde s-a resimțit seismul

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 a avut loc în România, vineri, 7 iulie, la ora 15:23:10, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 153.875 km. Acesta s-a resimțit în mai mute zone din țară, deoarece a avut o intensitate destul de mare.

Cutremure pe bandă rulantă în România

Cutremurul s-a produs la 55 km SE de Sfântu-Gheorghe, 58 km V de Focșani, 64 km E de Brașov, 64 km NV de Buzau, 85 km N de Ploiesti. seismul s-a resimțit și la București.

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe Richter s-a produs la mijlocul lunii iunie în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 131,5 kilometri, după ce un seism similar a avut loc în zona Buzăului cu câteva zile înainte.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Experții INFP susțin că vor mai fi cutremure în Banat, motiv pentru care activitatea seismică din zona de vest a țării este atent monitorizată.

România, zguduită de un nou cutremur marți dimineață. Anunțul venit de la INFP

Care este pericolului unui mare seism

În ultima perioadă, în România au avut loc mai multe cutremure. În afară de zona seismică cunoscută, Vrancea, s-au remarcat alte două, Oltenia și Banatul. Românii sunt speriați de întețirea activității seismice din țara noastră.

Cu toate acestea, celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu este de părere că, în următorii ani, nu va avea loc în România un cutremur devastator.

„În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte. Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a explicat el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...