Cutremur semnificativ vineri seară, 23 iunie. Unde s-a resimțit puternic

Andrei Simion 23.06.2023, 21:39
Cutremur semnificativ vineri seară, 23 iunie. Unde s-a resimțit puternic

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat, vineri seara, un cutremur puternic, cu o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Unde a avut loc seismul semnificativ.

Cutremur de 5,7 grade

„În ziua de 23 Iunie 2023, la ora 20:39:06 (ora locală a României), s-a produs în HOKKAIDO, JAPAN REGION un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.7, la adâncimea de 231.3 km”, potrivit INFP.

Cum ne salvăm viața în caz de seism puternic

Într-un interviu exclusiv pentru Impact.ro, Gheorghe Mărmureanu ne-a vorbit despre cum să ne salvăm viața în cazul unui cutremur devastator, pe timpul nopții. Care este „triunghiul vieții”, potrivit specialistului român.

„(…) Probabilitatea de a prevesti un cutremur nu există nicăieri în lume, în plus, nici nu se potrivește structura geologică pe zone. Eu am lucrat și am colaborat foarte mult cu americanii, am ajuns la ei pe 6 septembrie 1968. Am stat aproape doi ani acolo, la specializare. Chiar și ei sunt supărați că nu știu exact când se produce un cutremur. S-a tot încercat să se facă foraje în pământ, să se studieze scoarța terestră, la foarte mare adâncime, dar s-au abandonat forările. Nu știm exact ce e în pământ, sunt mari surprize. Pământul înghite tot”, ne-a mărturisit Gheorghe Mărmureanu.

Gheorghe Marmureanu spune cand va avea urmatorul mare cutremur in Romania
Gheorghe Marmureanu 

Explicațiile lui Gheorghe Mărmureanu

În opinia sa, în București s-a construit fără să se țină cont de structura geologică: „Cutremurele de adâncime sunt cu efecte mai puține, în general, dar depinde pe unde trec. Dacă sunt clădiri făcute la normă, căci mulți vor să construiască clădiri flexibile, din oțel și din sticlă, deși Bucureștiul nu se pretează la așa ceva, nu e de bine. Noi nu suntem la New York. I-am dat telefon unui constructor vestit și i-am zis așa: ”Măi, omule, ia o mașină și du-te până în centru! La cutremurul din 4 martie 1977, Palatul Telefoanelor, făcut de americani, pe oțel, a fost făcut praf. Oțelul e foarte flexibil și aruncă etajele afară. În centru, lângă Guvern, sunt multe clădiri înalte, cu multă sticlă, dar și blocurile dinspre Gara de Nord. Acelea, dacă e cutremur sau sar în aer, la un incendiu, să te ferească Dumnezeu! Sticla te taie în două, dacă se sparge. Este extrem de periculos să te afli în zonă”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ce este „triunghiul vieții”

Referitor la „triunghiul vieții”, expertul român a făcut următoarele precizări: „În România nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte. Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”.

Urmăriți Impact.ro și pe