Curiozități despre albine. Câtă miere produce, de fapt, o albină în timpul vieții?

Emanuela Pană 16.08.2023, 15:16
Curiozități despre albine. Câtă miere produce, de fapt, o albină în timpul vieții?

Albinele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai importante creaturi vii pentru mediul nostru înconjurător. Ele sunt, de asemenea, cele mai studiate, fiind devansate doar de oameni. Ca și furnicile, albinele sunt insecte incredibile, cu o viață socială activă. Mai mult, ele sunt singurele insecte din lume care produc hrană pentru om. Iată câteva dintre cele mai fascinante curiozități despre albine.  

Albinele, insectele care contribuie semnificativ la dezvoltarea naturii 

Albinele se numără printre cele mai active insecte, contribuind semnificativ la dezvoltarea naturii. Ele sunt răspunzătoare de polenizarea a peste 75% din plantele pe care le cultivă oamenii, fiind răspândite pe tot globul, mai puțin în regiunile polare. Fără ele, multe plante – inclusiv culturile alimentare – ar muri. 

Albinele, ca și furnicile, sunt insecte cu o viață socială activă, dar se disting prin faptul că sunt singurele specii de insecte care produc hrană pentru noi, oamenii. Însă, albinele colectează și produc mai mult decât mierea.   

Acestea includ multe lucruri folosite de albine și recoltate de oameni, inclusiv propolis, polen, ceară de albine, lăptișor de matcă și venin de albine. Pe parcursul istoriei pe care oamenii au împărtășit-o cu albinele, nu este de mirare că am învățat atât de multe despre ele și că depindem de albine pentru ca viața să arate așa cum o știm.  

Citește și: Legătura ciudată dintre broaște și albine: amândouă ajută la polenizare

10 curiozități despre albine: de ce văd mai bine albastru decât roșu?  

Există literalmente mii de lucruri pe care am putea să le menționăm, însă vom prezenta aici doar 10 detalii incredibile despre albine.  

1. O colonie are aproximativ 50.000 de albine 

Mai mult de 99% sunt albine femele infertile (albine lucrătoare). Cel mult doar câteva sute de albine masculi (trântori) și o singură mamă (albina regină). 

Curiozitati despre albine
Curiozitati despre albine

2. O albină regină se împerechează o singură dată 

Acest lucru se întâmplă, de obicei, în primele zece zile de viață, când albina pornește într-un zbor de împerechere pentru a se împreuna cu circa 15 până la 20 de trântori în aer. Ulterior, ea va stoca aproximativ 100 de milioane de spermatozoizi în spermateca sa pentru întreaga viață. 

3. Curiozități despre albine: o regină poate depune 2.500 de ouă într-o zi  

O albină regină poate depune în jur de 2.500 de ouă într-o singură zi, ceea ce înseamnă de două ori greutatea sa corporală.  

4. Regina albină depune 800.000 de ouă în timpul vieții sale 

O albină regină va depune 800.000 de ouă în timpul vieții sale. Viața reginei este dedicată reproducerii, astfel că aceasta nu părăsește stupul decât o singură dată în viață pentru a se împerechea. 

5. Albinele au 4 aripi, 6 picioare și 5 ochi 

Albinele au patru aripi, șase picioare și cinci ochi, care includ trei ochi simpli și doi compuși. Fiecare dintre ei este format din aproximativ 7.000 de fațete sau lentile. 

6. Curiozități despre albine: văd mai bine albastru decât roșu 

Acest lucru permite albinelor să vadă lumina ultravioletă și să o folosească pentru a se orienta și pentru a identifica florile pe măsură ce polenizează. Cu toate acestea, albinele nu pot distinge deloc bine nuanțele de roșu.  

7. Albinele își încălzesc și răcesc propriul stup 

Aceste insecte fascinante își încălzesc și răcesc propriul stup pentru a-l menține între 93 și 95 de grade pe tot parcursul anului. Albinele au sânge rece și trebuie să își mențină stupii la o temperatură constantă. Când afară este frig, albinele își mențin stupul cald prin roiuri pentru a genera căldură corporală și prin închiderea fisurilor din stup cu propolis. 

Pe vreme caldă, albinele adună apă și se aliniază în cerc în jurul intrării în stup. Cu ajutorul aripilor, ele ventilează apa astfel încât aceasta să se evapore în aer. Apoi ventilează aerul rece astfel încât acesta să circule în jurul stupului, ca un fel de aer condiționat central, notează bigislandbees.com

8. Albinele lucrătoare comunică prin dans  

În timp ce toate albinele produc și simt feromoni pentru a comunica, numai albinele lucrătoare dansează pentru a comunica între ele. 

Acest dans este cunoscut sub numele de dansul de legănare. Albinele lucrătoare își scutură rapid corpul dintr-o parte în alta într-o anumită direcție, pentru a le indica celorlalte în ce parte și la ce distanță se află sursele de hrană. 

9. Curiozități despre albine: sunt remarcabil de ordonate 

Albinele sunt foarte meticuloase. Se îngrijesc între ele și își păstrează stupul incredibil de curat. 

10. O albină produce 1/12 dintr-o linguriță de miere în timpul vieții  

O albină va produce circa 1/12 dintr-o linguriță de miere în timpul vieții sale. Acest lucru depinde de locul în care trăiesc albinele și de florile pe care le pot culege insectele.

Curiozitati despre albine
Lucruri mai putin stiute despre albine

Albinele vizitează în mod colectiv mii de flori pentru a produce o singură linguriță plină de miere. 

Vezi și: Descoperirea fascinantă care schimbă tot ce se știa despre albine. Gestul pe care îl pot face, la fel ca oamenii

Alte curiozități despre albine  

Dacă viața albinelor te fascinează și pe tine, iată alte câteva lucruri interesante despre cele mai inteligente, mai mici și mai muncitoare civilizații ale naturii:  

  1. Numai albinele femele pot înțepa. Albinele masculi nu au ace; 
  2. Trântorii trăiesc doar pentru a se împerechea cu regina; 
  3. Dacă hrana din stupi se împuținează, albinele îi dau afară pe trântori; 
  4. Albinele pot simți hormonul pe care un om îl emană atunci când este speriat. Dacă simt că stupii lor sunt amenințați, vor ataca; 
  5. Dieta unei albine constă în miere și polen. Albinele consumă miere deoarece aceasta le oferă carbohidrați încărcați cu energie, în timp ce proteinele din polen le oferă albinelor aminoacizi esențiali; 
  6. Albinele de miere sunt singurele insecte care produc alimente pe care omul le poate mânca; 
  7. Aripile albinelor se lovesc de 11.400 de ori pe minut, ceea ce creează zumzetul lor caracteristic; 
  8. Fiecare albină din stup are o culoare specifică de identificare; 
  9. De la paza stupului până la producerea mierii, colonia se bazează pe albinele lucrătoare pentru a prospera; 
  10.  Regele Egiptului, Antic Pepy II, a inventat un repelent inteligent împotriva insectelor. El acoperea un sclav complet cu miere, astfel încât insectele să fie atrase de miere și nu de el. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...