Descoperirea fascinantă care schimbă tot ce se știa despre albine. Gestul pe care îl pot face, la fel ca oamenii

Badea Violeta 26.10.2022, 11:25
Descoperirea fascinantă care schimbă tot ce se știa despre albine. Gestul pe care îl pot face, la fel ca oamenii

Albinele sunt unele din cele mai populare insecte din întreaga lume. De-a lungul timpului, cercetătorii le-au analizat în detaliu și au scris multe cărți despre ele. Cu toate acestea încă mai aflăm multe lucruri noi despre ele. Iată descoperirea fascinantă care schimbă tot ce se știai despre albine!

Descoperire surprinzătoare despre albine făcută de curând

Cercetătorii au descoperit, de curând, că albinele preferă să își ordoneze numerele de la stânga la dreapta, la fel cum procedează și oamenii. Albinele antrenate să recunoască un anumit număr tind să zboare spre stânga atunci când li se oferă două opțiuni alăturate ale unui număr mai mic și spre dreapta atunci când opțiunile reprezintă un număr mai mare, susține un nou studiu.

Descoperirea sugerează că albinele au o linie mentală a numerelor și că această asociere are rădăcini biologice, raportează oamenii de știință în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite.

În timp ce unii experți sunt de acord cu faptul că studiul demonstrează în mod convingător existența unei linii numerice mentale la albine, alții susțin că noua lucrare reprezintă o simplificare excesivă a comportamentului uman complex.

Mulți oameni au o linie numerică mentală care adesea plasează numerele mai mici în stânga și numerele mai mari în dreapta – dacă vi se cere să organizați mai multe ciorchini de struguri în funcție de mărime, probabil că le-ați alinia în funcție de numărul crescător de struguri de la stânga la dreapta. Dacă această asociere este prezentă la naștere sau este învățată mai târziu în viață a fost mult timp un subiect de dezbatere.

Descoperire uluitoare despre albine
Descoperire uluitoare despre albine

Experimentul lui Martin Giurfa

Lucrând de acasă în timpul pandemiei, Martin Giurfa, profesor la Centrul de cercetări despre cunoaşterea animală din cadrul Universităţii Toulouse III – Paul Sabatier, a testat 134 de albine cu privire la abilitățile lor de ordonare a numerelor, folosind un model dezvoltat împreună cu cercetători care au făcut experimente similare cu puii și bebelușii umani.

În primul rând, expertul a trebuit să învețe insectele să recunoască numerele. Folosind apă cu zahăr, el a atras albinele într-o cameră de testare construită dintr-o cutie de vin recondiționată.

Pentru fiecare albină, a atârnat un panou pe spatele cutiei cu un anumit număr de simboluri pe el – unu, trei sau cinci – și le-a dat apă cu zahăr pentru ca acestea să învețe să asocieze numărul cu hrana. Variind aspectul simbolurilor între vizite, el s-a asigurat că albinele învață numărul în sine și nu anumite forme sau aranjamente.

După 30 de vizite la cutie, a venit timpul pentru un test: Giurfa a îndepărtat panoul de antrenament și a montat două panouri în oglindă, unul pe peretele stâng al cutiei și unul pe cel drept. Aceste noi panouri aveau fie același număr de simboluri ca și panoul de antrenament, fie mai puține simboluri sau mai multe.

Spre care panou au zburat albinele – spre stânga sau spre dreapta? „Depinde de numărul de referință”, spune Giurfa. Dintre albinele antrenate pe „unu”, 72% au zburat spre panoul „trei”din dreapta, dar dintre albinele antrenate pe „cinci”, 73% au mers spre panoul „trei” din stânga. „Acesta este exact conceptul liniei numerice mentale”, spune Giurfa.

„Aliniezi numerele pe baza referinței tale”. În cazul în care numărul de test era același cu numărul de antrenament, albinele nu au arătat nicio preferință pentru stânga sau pentru dreapta.

Aceste experimente demonstrează în mod convingător existența unei linii numerice mentale la albine, spune Felicity Muth, biolog la Universitatea Texas din Austin, care nu a fost implicată în studiu. „Ele au o serie de controale care într-adevăr exclud oricare dintre explicațiile alternative la care mă pot gândi”.

Giurfa crede că aceste rezultate arată că liniile mentale ale numerelor, sau cel puțin o anumită componentă a acestora, sunt prezente în tot regnul animal. Cu toate acestea, nu toată lumea este convinsă.

„Trebuie evitată simplificarea excesivă a unor concepte umane complexe, cum ar fi cel de linie numerică, deoarece denaturează grav realitatea fenomenelor care le fac posibile”, spune Rafael Núñez, cercetător în domeniul cognitiv la Universitatea din California, San Diego.

Motivul pentru care albinele ar avea linii numerice mentale înnăscute

Un coautor al unui articol critic la adresa studiului anterior asupra puilor, crede că cercetarea pe animale ar trebui să abordeze motivul pentru care albinele și puii ar avea linii numerice mentale înnăscute, în timp ce unele grupuri umane, precum cele pe care le-a studiat în Papua Noua Guinee, nu le au.

Giurfa recunoaște că cultura joacă un rol în explicarea faptului că nu toți adulții ordonează în mod natural numerele de la stânga la dreapta, dar consideră că există dovezi pentru o bază biologică.

Acest studiu nu reușește să explice de ce creierul albinelor, al puilor și al bebelușilor au convergent spre aceeași ordonare a numerelor de la stânga la dreapta, dar oferă un posibil răspuns: creierul lor asimetric. Toate trei au creiere care procesează diferit informațiile pe partea stângă și pe partea dreaptă. „Ar putea fi o proprietate inerentă a acestor sisteme cerebrale lateralizate”, spune Giurfa.

Un sistem comun de organizare a numerelor, dacă este cu adevărat răspândit, ar evidenția cât de surprinzător de asemănătoare pot fi mințile animalelor cu a noastră.

Deși unele puteri cognitive par a fi exclusiv umane, Giurfa crede că există pericolul de a respinge abilitățile animalelor. „Suntem diferiți de animale în unele aspecte”, spune el, „dar suntem foarte asemănători în altele. Negarea acestei similitudini nu este ceea ce ne va ajuta să înțelegem ce suntem”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...