Cum trebuie să amesteci piureul, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele. De asta nu iese pufos și cremos

Andrei Simion 21.10.2022, 13:41
Cum trebuie să amesteci piureul, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele. De asta nu iese pufos și cremos

Toate gospodinele fac la un moment dat o greșeală uriașă atunci când amestecă piureul. Acesta este motivul pentru care preparatul nu iese pufos și cremos. Trucurile care te ajută să obții un rezultat perfect, demn de restaurant, sunt extrem de simple.

Trucuri pentru un piure gustos

În primul rând, pentru ca piureul să iasă gustos este recomandat să alegi cartofii din soiul cu coajă galbenă. Cei cu coajă roșie sunt mai degrabă potriviți pentru prăjit. Apoi, un truc este ca după ce îi cureți de coajă să îi tai în bucăți aproximativ egale, ca să fiarbă în același timp.

Atenție! Dacă tai cartofii în bucăți mici, aceștia absorb prea multă apă, iar piureul ajunge să aibă o consistență prea moale. De altfel, după ce fierb în apă cu sare, trebuie să scurgi cât mai bine cartofii. Poți scurge apa din oala în care au fiert și o poți lăsa pe aragaz, la foc mic, timp de unul sau două minute, până când se evaporă tot lichidul.

Cum trebuie sa amesteci piureul, de fapt. Greseala uriasa pe care o fac toate gospodinele
Piure de cartofi. Foto: unsplash.com

Cum se amestecă piureul, de fapt

După ce cartofii sunt bine fierți și scurși, îi poți zdrobi cu ajutorul unei furculițe sau a unui pasator, dar niciodată cu mixerul. În caz contrar, piureul de cartofi devine lipicios. De altfel, același lucru se poate întâmpla și în cazul în care amesteci prea mult cu furculița sau cu pasatorul. Toate gospodinele au făcut această greșeală la un moment dat.

Un alt detaliu de care ar trebui să ții cont este să pregătești piureul cât timp cartofii sunt încă fierbinți. Unul și laptele sau smântâna pe care le adaugi trebuie neapărat să fie la temperatura camerei.

Adaugă întotdeauna mai întâi untul și abia apoi laptele, treptat, astfel încât compoziția să rămână fermă. Păstrează sarea pentru final și potrivește cu atenție gustul.

Dacă vrei să obții un piure mai deosebit, poți folosi unt cu ierburi aromate. La o cantitate de 450 de grame de cartofi fierți ar trebui să folosiți 200 de grame de unt.

Ca să adaugi puțină aromă laptelui sau smântânii, poți infuza aceste ingrediente cu rozmarin, cimbru, nucșoară măcinată sau rasă sau usturoi. Tot ce trebuie să faci este să le pui într-un ibric la încălzit și apoi să strecori lichidul și să-l lași să se răcească puțin înainte de a-l adăuga în piure.

Urmăriți Impact.ro și pe