Cum ți se schimbă creierul de la mâncare, conform experților: bucuria din alimentele grase, din zahăr

Gabriel Peneș 06.04.2023, 13:35
Cum ți se schimbă creierul de la mâncare, conform experților: bucuria din alimentele grase, din zahăr

Se spune că suntem și ceea ce mâncăm. Firește, este greu de rezistat tentațiilor unor produse dulci sau pline de grăsimi, pe care le considerăm mai gustoase decât altele. Dar, un studiu nou arată că obișnuința de a consuma aceste alimente chiar devine „a doua natură”, iar incapacitatea de a mânca lucruri ce nu fac neapărat bine sănătății nu ține atât de mult, de fapt, de propria voință.

Cum ți se schimbă creierul de la mâncare, conform experților

Dacă îți plac cartofii prăjiţi, chipsurile şi batoanele de ciocolată și, în general, mâncărurile și alimentele cu multe grăsimi sau zahăr, s-ar putea să-ți fie greu să își schimbi preferințele gastronomice atunci când vei avea probleme de sănătate ori, pur și simplu, vei dori să mai slăbești.

De ce? Conform unui nou studiu realizat de cercetători germani şi americani preferința pentru acest tip de alimentație are mai puţin de-a face cu lipsa de voinţă şi mai mult cu faptul că un organ vital al omului, creierul, se obişnuieşte să prefere astfel de alimente bogate în grăsimi şi zahăr, scrie Agerpres.

Rezultatele studiului, realizat de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln şi de la Universitatea Yale, au fost publicate, miercuri, în revista ştiinţifică Cell Metabolism.

Pe parcursul cercetării, oamenii de ştiinţă au administrat zilnic unui grup de voluntari un milkshake ce conţinea o cantitate mare de grăsimi şi zahăr, timp de opt săptămâni, pe lângă alimentaţia normală a subiecţilor. Al doilea grup, de control, a primit un milkshake ce conţinea acelaşi număr de calorii, dar mai puţine grăsimi. Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte şi pe durata celor opt săptămâni.

Cum ți se schimbă creierul de la mâncare, conform experților: bucuria din alimentele grase, din zahăr
Impulsul de a mânca alimente bogate în grăsimi și zahăr provine din faptul că ne-am obișnuit creierul cu ele, creându-se o adevărată dependență în raport cu aceste produse

Bucuria din alimentele grase, din zahăr

„Pe baza unui studiu intervenţional utilizat pe participanţi sănătoşi, cu greutate normală, demonstrăm că, independent de creşterea în greutate corporală şi de modificările markerilor metabolici, expunerea la alimente (cu conţinut ridicat de grăsimi şi zahăr) reduce preferinţele pentru alimente cu conţinut redus de grăsimi”, se arată în studiu.

În schimb, expunerea la alimente bogate în grăsimi şi zahăr „joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic”, se mai arată în același studiu.

Cercetătorii au descoperit în cazul grupului care a consumat milkshake-ul bogat în zahăr şi grăsimi, că răspunsurile creierului la acestea au crescut foarte mult. Pentru acei participanţi, alimentaţia de acest tip a activat sistemul dopaminergic – regiunea din creier responsabilă de motivaţie şi recompensă.

„Potrivit măsurătorilor noastre asupra activităţii cerebrale, creierul se „re-cablează” prin consumul de chipsuri şi alte alimente de acest gen”, a notat Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Planck de Cercetare a Metabolismului, care a coordonat studiul.

„El învaţă în mod inconştient să prefere alimentele satisfăcătoare. Prin aceste modificări ale creierului, inconştient vom prefera întotdeauna alimentele care conţin multe grăsimi şi zahăr”, a explicat cercetătorul.

Cum devenim dependenți de anumite produse culinare

Oamenii de ştiinţă au menţionat, totuşi, că participanţii care au consumat milkshake-ul bogat în grăsimi şi zahăr nu s-au îngrăşat mai mult decât cei din al doilea grup şi nici nivelurile glicemiei sau colesterolului nu s-au schimbat.

Cercetătorii susţin că este important de studiat „re-cablarea” creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase. „Multe alimente procesate moderne au o densitate energetică ridicată şi conţin frecvent atât grăsimi, cât şi zahăr”, cu un efect ce depăşeşte valoarea energetică, se arată în studiu.

„Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici şi, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora „re-cablează” circuitele creierului, chiar şi la descendenţii născuţi din mame care consumă o dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării”, potrivit cercetării.

„De asemenea, similar drogurilor care creează dependenţă, există dovezi că această „re-cablare” promovează un consum suplimentar de alimente foarte gustoase, dense energetic”, se mai precizează în lucrarea ştiinţifică.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....