Câte calorii consumi, de fapt, dacă faci 10.000 de pași pe zi. Ce arată datele celor mai recent studii

Stan Filon 13.10.2022, 12:37
Câte calorii consumi, de fapt, dacă faci 10.000 de pași pe zi. Ce arată datele celor mai recent studii

Câte calorii consumi, de fapt, dacă faci 10.000 de pași pe zi. Toți nutriționiștii, dar și medicii recomandă mersul pe jos. Acesta este indicat pentru persoanele supraponderale, care înainte de a se apuca de alergat sau alte exerciții complicate, ar trebui mai întâi să meargă mai mult pe jos. În ultima perioadă, românii au devenit și ei obsedați de câți pași fac pe zi, datorită aplicațiilor cu care vin deja telefoanele noastre. Interesant este ce realizăm cu acest lucru.

Câte calorii consumi, de fapt, dacă faci 10.000 de pași pe zi

„Mersul pe jos face piciorul frumos” spune o vorbă din bătrâni. Aceasta nu specifică însă cam câți pași pe zi ne-ar face să fim mai sănătoși, însă specialiștii au ajuns la concluzia că 10.000 de pași pe zi ar fi suficient. De fapt, conceptul acesta a luat naștere în anii ’60, când a fost popularizat de cluburile de mers pe jos din Japonia.

Acum a devenit și mai popular, datorită aplicațiilor care ne măsoară zilnic pașii. În general, 10.000 de pași înseamnă în medie cam 8 kilometri, ceea ce înseamnă destul de mult pentru un om normal. Cercetările actuale susțin, de asemenea, afirmația că mersul a 10.000 de pași este bun pentru pierderea în greutate și sănătatea generală a organismului.

Cate calorii consumi, de fapt, daca faci 10.000 de pasi pe zi
Cate calorii consumi, de fapt, daca faci 10.000 de pasi pe zi

Conceptul celor 10.000 de pași a luat naștere în Japonia

S-au făcut și studii în acest sens. 35 de adulți cu un indice de masă corporală (IMC) de 31,7-44,9 au participat la un studiu. Aceștia au au primit consiliere alimentară și și-au crescut treptat pașii zilnici până au ajuns la 10.000. După 6 luni, s-a constatat că IMC-ul participanților a scăzut semnificativ și au devenit mai sănătoși.

Interesant este faptul că nimeni nu știe exact câte calorii se ard după cei 10.000 de pași. Unii ard mai multe, alții mai puține. Pierderea de calorii depinde de multe aspecte. Contează viteza cu care faci pașii respectivi, contează greutatea pe care o ai, terenul pe care mergi, dar și bagajul genetic cu care te naști.

De exemplu, dacă mergi vioi, în sus, cu un ritm de 8 kilometri pe oră, ai putea arde mai mult de 7 calorii pe minut. Pe de altă parte, dacă mergi lejer, la vale, s-ar putea să arzi între 3,5 și 6 calorii pe minut. Un studiu pe adulți tineri a constatat că mersul a 10.000 de pași într-un ritm de 6 kilometri pe oră ar arde în medie cu 153 de calorii, mai mult decât mersul pe aceeași distanță la 3 kilometri pe oră.

Beneficii ale mersului pe jos

1. S-a constatat că mersul pe jos previne aparitia diabetului de tip 2. Sunt suficiente 150 de minute pe săptămână de mers pe jos pentru pierderea a 7% din greutate și scăderea cu 58% a riscului de diabet.

2. Mersul pe jos întărește inima, în cazul bărbaților. Studiile au arătat că numărul deceselor la bărbați pensionari care au mers mai puțin de 1.5 km pe zi a fost de doua ori mai ridicat decât a celor care merg pe jos minimum 3 km pe zi.

3. Mersul pe jos întărește și inima femeilor. Doamnele care au mers pe jos 3 kilometri pe săptămână au avut un risc mai mic de atac de cord.

4. Mersul pe jos este bun pentru sănătatea creierului. Specialiștii au descoperit că la femeile care au mers pe jos minim 1.5 ore pe săptămână funcția cognitiva s-a îmbunătățit și declinul cognitiv a fost mai mic decât la cele care au mers mai puțin de 40 de minute pe săptămână.

5. Mersul pe jos este sănătos și pentru oase. Cercetările au arătat că femeile aflate la menopauza care au mers pe jos aproximativ 1.5 km în fiecare zi aveau o densitate osoasă mai mare la nivelul întregului corp. De asemenea, mersul pe jos încetinește nivelul de pierdere osoasa de la nivelul membrelor inferioare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...