EXCLUSIV

Cum și-a câștigat banii Stela Enache, interpreta piesei Ani de liceu, timp de 17 ani. ”Am făcut înconjurul lumii de patru ori”

Dorina Alexandrescu 15.04.2021, 18:14

Stela Enache (71 de ani), căreia piesa ”Ani de liceu”, de pe coloana sonoară a filmului ”Liceenii”, i-a adus celebritatea, împlinește 50 de ani de la debutul pe scena Festivalului Mamaia. A susținut sute de concerte atât în țară, cât și peste hotare, fiind solicitată pentru recitaluri inclusiv pe vasele de croazieră de lux, unde se lăfăiau unele celebrități. Despre toate aceste lucruri, Stela Enache ne-a povestit, într-un interviu de suflet pentru impact.ro.

Stela Enache: ”Nu am fost plecată din țara niciodată definitiv”

Stela Enache a debutat în urmă cu 50 de ani. ”Cum să îmi vină să cred că au trecut atâția ani? S-au dus într-o clipită. 50 de ani nu i-am simțit. E ca un vis care a trecut repede și nu-mi vine să cred”, ne-a declarat artista. Stela a fost mai tot timpul plecată în turnee.

”Am terminat facultatea în 72, iar în 73 aveam deja primul contract în străinătate. Nu știu de ce multă lume are altă impresie, dar eu nu am fost plecată din țara niciodată definitiv. Nu mi-a trecut prin cap. Am fost plecată datorită contractelor, care se făceau anual. Dacă erai bun te mai duceai, dacă nu, nu. Din 1972 până în anul 2002 am fost călare pe mătură, am fost în turnee pe ici-colo. Când plecam de acasă ziceam că mă duc să mă odihnesc afară, și când ajungeam ziceam că mă odihnesc când ajung acasă. Nu am avut niciodată noțiunea de concediu și mai ”ciupeam” câteva zile să fug la mare cu copiii și soțul. Practic, ”acum merg în concediu stau cu burta la soare”, nu prea am avut. Nici nu prea sunt genul de a sta și a nu face nimic, asta mi-a fost firea. De la 5 ani am plecat de acasă în prima tabără, cu sportul. Am făcut sport de performanță până în clasa a XI – a. Apoi, am tot plecat cu muzica. Am îmbinat muzica, școala și sportul. Practic, eu am terminat trei școli, liceul, școala de muzică și școala populară de artă. Toate, separat, la Reșița. Până în clasa a VII – a am fost la școala de muzică, iar la liceu m-am înscris la Școala Populară de Artă. Am mai urmat 5 ani la Cluj, la Conservatorul Gheorghe Dima”, mai povestește interpreta unei alte piese de succes, ”Să iubim trandafirii”.

Cum si-a castigat banii Stela Enache, interpreta piesei Ani de liceu, timp de 17 ani. ”Am facut inconjurul lumii de patru ori”
Stela Enache

A fost colegă cu Gheorghe Turda, la Conservator: ” Ne băteam pe sala cu pian!”

La Conservator a fost colegă cu interpretul de muzică populară Gheorghe Turda. ”Am fost colegă cu Gheorghe Turda, ne băteam pe sala cu pian. Fugeam dimineața pe la 5.00 spre Conservator, ca să prind o sală liberă. Și la Ansamblul Studențesc din Cluj am fost colegi, el era la populară, eu la secția ușoară. Turda a terminat canto. Făceam împreună spectacole la Casa de Cultură a Studenților. Amintiri frumoase. Un vis frumos, aș vrea să nu mă trezesc la realitate. Nu mă pot plânge. În acele vremuri puteai să-ți îndeplinești visele. Sigur, dacă erai muncitor, dacă îți ardea de muncă”, își mai amintește aceasta.

Lansată de marele compozitor George Grigoriu, Stela Enache, pe numele real Steriana Bogardo, a făcut ani de zile naveta cu trenul: ”M-a lansat George Grigoriu, dar eu a trebuit să fac naveta cu trenul București-Cluj și Cluj-București, până nu mai puteam. Noi făceam și sâmbăta școală și plecam după cursuri cu trenul. Lucram la București cu George Grigoriu și luni dimineață eram la cursuri, la Cluj. Valiza era la portar, să nu întârzii. Nu era voie să avem absențe nemotivate. Inițial, nici George Grigoriu nu a crezut că mă voi ține de treabă, dar atâta l-am bătut la cap și i-a plăcut că am fost tenace, nu m-am culcat pe o ureche. Muncă, seriozitate, nu era ca azi. Nu intrai oricum la radio și la tv. Dădeai proba de microfon, apoi una de dicție. La tv nu intrai dacă nu aveai ceva de spus”, ne-a mai declarat Stela Enache.

”Printre vedetele pe care le-am cunoscut pe vas s-au numărat: Gloria Gaynor, Richi e Poweri, Albano, Tony Christie, Gilbert Becaud și Milva”

Pe vasele de croazieră a cunoscut și celebrități. ”Am avut foarte multe deplasări în Elveția, Bulgaria, foarte multe în Danemarca și în Norvegia. Eram la Oslo și ne-a văzut cineva la tv. Și a venit special să ne asculte cu o valiză de note. Toți eram absolvenți de Conservator. ”Dacă știți să citiți note… ”. Așa am ajuns prima dată pe un vas american. Dar am cântat și pe vase nemțești. Pe primul vas nemțesc pe care am cântat se filma un serial tv. Am făcut turnee cu tot ce se putea, cu mașina, cu trenul, cu avionul. Am cântat pe un vas de croazieră, care era exclusivist, un vas foarte scump. Era de 5 stele plus, singurul din lume numai de 600 de persoane, celelalte vase de croazieră au cel puțin 3.000 de clienți. Aveau tot atâția angajați, 600. Practic, unu la unu. Ne-am mai întâlnit cu el prin Singapore. 17 ani la rând, am cântat câte 3 luni și jumătate”.

”Și am rămas pe vase, în ultimii ani petrecuți în străinătate. Acolo munca e cu mult mai frumoasă, mai onorantă. Veneau foarte multe vedete internaționale, cu care intram în contact. Pe ce scenă cu lumini cântam! Singurul lucru pe care îl regret e că totul a fost live și s-a dus în van, în eter. Eram filmați de pasageri, de unde să-i iau eu acum… Totul era live. Rămân amintirile și fotografiile. Printre vedetele pe care le-am cunoscut pe vas s-au numărat: Gloria Gaynor, Ricchi e Poveri, Al Bano, Tony Christie, Gilbert Becaud, Milva, apoi toate vedetele mari, nemțești. La noi erau mai puțin cunoscuți, în schimb, în Germania, erau nume mari. Erau așa de modești și de buni. Artiștii nu fac diferența între vest și est, doar între bun și rău. Sigur, pe vas, condițiile erau drastice. După fiecare croazieră, era un chestionar de la mâncare și terminând cu artiștii, pe care îl completau clienții… și, dacă nu întruneai un anumit punctaj, ”adio”, și nu ai cuvinte. Nu era pe pile și cunoștințe. Sigur, nouă nu ni s-a întâmplat, dimpotrivă! Când nu ne-am mai dus, ne-au regretat. În Germania, de multe ori mulți își planificau sosirea în funcție de când mergeam și noi acolo”, povestește artista.

”Am ajuns în toate porturile mari din lume. Am făcut înconjurul lumii de 4 ori”

A străbătut lumea în lung și în lat, pe vasele de croazieră. S-a oferit să fie ghid, pentru a beneficia gratis de excursiile opționale, în locurile în care opreau: ”Am ajuns în toate porturile mari din lume. Am făcut înconjurul lumii de 4 ori. Nu mi-a scăpat nicio țară, în afară de Japonia… În rest, am fost în Africa de sus până jos, în Capetown. Am ajuns și la Cercul Polar, am trecut de el. Cu vasul de croazieră am mai călătorit de la stânga la dreapta: Asia, Africa, Arabia, Mexic, Canada, SUA, fiordurile din Norvegia, tot ce vrei. În fiecare zi eram în alt punct. Dimineața, la 7.00, plecam în excursie”.

”Când traversam Atlanticul sau Pacificul stăteam 3 zile pe vas, în fiecare zi în alta parte, aveam dreptul să coborâm și să vizităm. Toată lumea știa de mine, de ”Frau Stela”. M-am oferit să fiu ghid benevol și aveam totul pe gratis, mă refer la excursii. Pentru că fiecare excursie costa niște bani. Era altceva pe vas. Nu mai erau turneele cu mașina. Am făcut turnee cu ”The Platters”, în toată Scandinavia, cu mașina. Nu a fost ușor. Să mergi ore întregi în fiecare zi, să despachetezi, să strângi după 3-4 ore de somn… Ne prindea iarna cu cauciucuri de vară.”, a mai adăugat Stela Enache.

”După ce a murit Florin Bogardo, soțul meu, nu am mai vrut să activez deloc, dar Dumnezeu nu a vrut așa!”

Stela Enache duce dorul vremurilor frumoase: ”Pe atunci, vremurile erau mult mai liniștite. Și când am terminat și viața a luat un alt curs, atunci am făcut turnee în țară. Până în 2006 am mers sporadic în străinătate. În 2009 a murit Florin, în 2003 murise mama…”.

”După ce a murit Florin nu am mai vrut să activez deloc, dar Dumnezeu nu a vrut așa! Au venit cei de la televiziune, apoi spectacolul în memoria lui, de la Sala Palatului, unde și eu și el am fost premiați, el in memoriam. La fel s-a întâmplat la Festivalul Mamaia și atunci am acceptat încet, încet, să mai apar. Cineva mi-a spus: ”Măi, Stela, tu nu îți aparții doar ție, te rog revino-ți, viața merge înainte. Și am zis, tot cu Florin, să nu las numele lui să piară. Și m-am zbătut să fac Festivalul Bogardo”, ni s-a mai confesat marea artistă.

Urmăriți Impact.ro și pe