Cum se vor vinde de-acum înainte imobilele în România. Regula nouă adoptată de țara noastră

Badea Violeta 26.11.2021, 14:09
Cum se vor vinde de-acum înainte imobilele în România. Regula nouă adoptată de țara noastră

Anunț important pentru cei care intenționează să vândă o locuință! Camera Deputaţilor a adoptat modificarea Codului fiscal privind calcularea impozitului la vânzarea unei locuințe. Iată ce precede noua modificare a legii!

Calcul nou al impozitului la vânzarea unui imobil

E oficial! Camera Deputaților a adoptat joi, 25 noiembrie, proiectul de lege care prevede modificarea Codului fiscal privind calcularea impozitului la vânzarea unui imobil. Noua schimbare prevede că la vânzarea imobilelor sau terenurilor, impozitul se va calcula la nivelul valorii de piață chiar dacă părțile se înțeleg pe o sumă inferioară.

În momentul prezent, Codul fiscal prevede că impozitul se calculează la valoarea declarată de vânzător și de cumpărător, chiar dacă aceasta este sub valoarea pieței, potrivit avocat.net.

Amintim că proiectul de lege a trecut de Senat în luna octombrie a acestui an, iar joi a primit și votul decisiv al Camerei Deputaților. Acum, acesta va merge la promulgarea prin decret prezidențial.

Autoritățile spun că modificarea este necesară pentru a se evita situațiile în care la stat ajunge un impozit mai mic decât ar trebui. Au existat foarte multe cazuri când părțile s-au pus de acord, la vânzarea unei case sau a unui teren, asupra unui preț mai mic decât cel al pieței.

„Impozitul (…) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale.

În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați în condițiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață”, se arată în proiect.

Calcul nou al impozitului la vânzarea unei locuinte
Calcul nou al impozitului la vânzarea unei locuinte

Ce regulă urmează să dispară odată cu implementarea noii măsuri

În prezent, impozitul se calculează la valoarea declarată de părți indiferent dacă aceasta este sau nu sub nivelul pieței. Tranzacțiile cu preț stabilit sub nivelul pieței trebuie raportate la Fisc de către notari. Ei bine, aceasta regulă va dispărea odată cu implementarea noii măsuri.

„Impozitul (…) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale.

În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție.”, prevede actul.

Potrivit articolului 111 din Codul fiscal, persoanele sunt obligate să plătească un impozit la stat atunci când se transferă dreptul de proprietate asupra construcțiilor și a terenurilor aferente, precum și asupra terenurilor fără construcții.

Acesta este de 3% din venitul impozabil. Însă venitul impozabil se stabilește prin scăderea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 de lei. Spre exemplu, dacă o casă sau un teren valoarează maximum 450.000 de lei, nu se plătește impozit la stat.

Atenție! Dacă dreptul de proprietate se transmite prin moștenire, impozitul de 3% nu se aplică. Prin excepție, se plătește un impozit de 1% din valoarea masei succesorale dacă succesiunea este dezbătută și finalizată după mai mult de doi ani de la data decesului persoanei care deținea imobilele. În acest caz, impozitul e plătit de moștenitori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...