Casă de 10 mii de lei, scoasă la vânzare cu prețul exorbitant de 175.000 de euro. Cum arată locuința în stil tradițional din Iași

Elena Avramescu 08.03.2021, 11:50
Casă de 10 mii de lei, scoasă la vânzare cu prețul exorbitant de 175.000 de euro. Cum arată locuința în stil tradițional din Iași

Casă scoasă la vânzare cu prețul exorbitant de 175.000 de euro. O casă din comuna Lețcani, Iași, a creat mare vâlvă după ce a fost scoasă la vânzare de către Casă de Licitație Sotheby’s – Londra, la prețul fabulos de 175.000 de euro, în condițiile în care o casă de genul ar valora maxim o sută de milioane lei vechi.

Casă de 10 mii de lei, scoasă la vânzare cu prețul de 175.000 de euro

Această casă în stil tradițional, care se află în apropierea Iașului, este scoasă la licitație de Casa de Licitație Sotheby’s. Se află amplasată în comuna Lețcani, situată la mai puțin de 20 de kilometri distanță de Iași și este, fără doar și poate, un loc plin de istorie, care adăpostește situl arheologic al culturii Cucuteni, biserici vechi de secole și rezervații cu pajiști seculare.

Tot aici se află și un adevărat colț de poveste, casa unui pictor artist care s-a îngrijit de fiecare detaliu de construcție – de la grinzile masive de lemn care traversează tavanul la cele două șeminee tradiționale decorate cu motive florale. Spațiul interior al căminului, intim și punctat de obiecte artizanale cu patina timpului, este bine compartimentat, păstrând mansarda ca pe un loc deschis inspirației, au spus cei de la Casa de Licitație Sotheby’s.

Casa de 10 mii de lei, scoasa la vanzare cu pretul exorbitant de 175.000 de euro
Casa de 10 mii de lei

Se pare că materialele folosite la amenajarea interiorului sunt ecologice și se înscriu în linia aceleiași preocupări pentru recuperarea tradițiilor și protejarea naturii.

Ferestrele deschid înspre o întinsă grădină idilică, cu nuci bătrâni umbrind un mic iaz, care împrumută din frumusețea fânețelor seculare din comuna Lețcani. Acestă proprietate poate servi drept rezidență unei familii în căutare de tihnă și de aer curat, dar care dorește să fie și aproape de facilitățile orașului, au descris casa cei de la Sotheby’s.

Aceasta proprietate este formată astfel: suprafață terenului de 1.042 metri pătrați, suprafață construită de 176 metri pătrați, suprafață utilă de 143 metri pătrați și o anexă de 40 metri pătrați. În plus, casa are 4 camere și două băi.

Nu este prima casă de genul care este listată la vânzare la un preț uriaș. În decembrie 2020, Casa de Licitație Sotheby’s – Londra a scos la vânzare un  celebru castel din mediul rural, fiind vorba despre Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni, ce se află în localitatea cu același nume din mediul rural, județul Iași.

Această construcție istorică impunătoare este dovada clară a uneia dintre cele mai vechi curți boierești ale Moldovei, ce se află la 79 de kilometri de orașul Iași și 44 de kilometri de Botoșani. Prețul la care este licitat acum este de 700.000 de euro iar în urmă cu ceva timp, acesta a fost de 900.000 de euro. Totuși, valoarea estimată pentru Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni este de peste 1.5 milioane de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...