Cum se vor transforma anumite centre de vaccinare din România. Decizia anunțată de Valeriu Gheorghiță

Ioana Bucur 10.02.2022, 16:38
Cum se vor transforma anumite centre de vaccinare din România. Decizia anunțată de Valeriu Gheorghiță

În condițiile în care numărul persoanelor care se mai vaccinează împotriva Covid-19 a scăzut, autoritățile au anunțat o nouă decizie cu privire la activitatea unor centre de vaccinare din România. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare, a dezvăluit că un prim pas a fost făcut deja în ceea ce privește transformarea acestor unități, la Deva, județul Hunedoara.

Ce se întâmplă cu aproape 200 de centre de vaccinare din România

Potrivit datelor publicate miercuri, 9 februarie 2022, de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în jur de 10.800 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24, în România, aproape 2.000 dintre acestea primind prima doză. În condițiile în care numărul oamenilor care se prezintă la centrele de vaccinare a scăzut simțitor în ultimele săptămâni, autoritățile au decis că este momentul unei „transformări”.

În cadrul conferinei de presă de joi, 10 februarie, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că aproape două sute de centre de vaccinare din România își vor încheia activitatea, acestea având mai puțin de zece doze administratie zilnic.

„Aşa cum am anunţat în săptămâna trecută, am identificat un număr de 322 de cabinete de vaccinare care au activitate redusă în ultimele două din perioada evaluată ceea ce înseamnă mai puţin de zece doze administrate zilnic.

Ieri am avut o şedinţă împreună cu colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică şi practic analizând fiecare cabinet de vaccinare în parte 171 îşi vor încheia activitatea în perioada următoare”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

Cum se vor transforma anumite centre de vaccinare din România. Decizia anunțată de Valeriu Gheorghiță
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Format hibrid

În timp ce 171 de centre de vaccinare se închid, unele vor fi transformate în unități de testare, iar altele vor funcționa în sistem hibrid, așa cum se întâmplă deja în Deva, județul Hunedoara.

„Parte din celelalte centre vor fi probabil transformate în centre de testare, acolo unde permite circuitul şi accesibilitatea pentru pacienţi, mai ales în mediul rural şi de asemenea o parte din centre vor funcţiona în format hibrid, în sensul în care va exista atât activitate de vaccinare, cât şi activitate de testare.

Mai mult decât atât din acest punct de vedere de pildă centrul de vaccinare de tip drive-thru din Deva, Hunedoara deja şi-a început activitatea şi ca centru de testare şi practic persoanele se prezintă direct la centru pe un flux separat şi beneficiază de testare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a punctat că în România există o tendinţă de descreştere a numărului de cazuri, însă în secțiile ATI se observă o continuă ușoară creștere. Situația din prezent nu se poate compara cu realitatea valului trecut al pandemiei, fiind acum mult mai bună.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...