Cum se spală pernele cu puf ca să nu se strice. Greșeala pe care nu trebuie să o faci când le bagi la mașina de spălat

Emanuela Pană 06.12.2022, 11:21
Cum se spală pernele cu puf ca să nu se strice. Greșeala pe care nu trebuie să o faci când le bagi la mașina de spălat

Cum se spală pernele cu puf și cum se usucă ca să se curețe bine și să nu se deterioreze? Pernele și pilotele reprezintă elemente esențiale pentru o noapte odihnitoare, iar un somn liniștit îți va asigura o zi reușită și energia necesară pentru a face față provocărilor cotidiene. Pernele umplute cu puf sau pene de pasăre sunt moi, pufoase și confortabile, dar trebuie întreținute corespunzător pentru a te putea bucura cât mai mult timp de un somn odihnitor.

Totul despre curățarea, spălarea și întreținerea pernelor cu puf

Pernele din puf sunt culmea luxului. Le iubim pentru senzația lor ultra-ușoară, pentru suportul fantastic și întreținerea ușoară. Cu o îngrijire adecvată, aceste perne rezistă de peste trei ori mai mult decât alternativele sintetice și din spumă. Dar știi cum să speli pernele din puf și pene? Vei ști, după ce vei citi acest ghid util.

Calitatea pernelor utilizate, dar și întreținerea lor corectă este importantă pentru a avea parte de un somn liniștit și de o stare de vitalitate. Prin urmare, este indicat să acorzi o atenție sporită îngrijirii produselor pe care dormi, fie că sunt perne umplute cu puf sau cu pene de pasăre. Spălarea contribuie la eliminarea bacteriilor și acarienilor, la curățarea prafului, a murdăriei și a urmelor de transpirație.

Cum se spală pernele cu puf la mașină?

Pernele cu puf pot fi curățate atât la curățătorie, cât și acasă, în ambele cazuri cu rezultate satisfăcătoare. Îngrijirea corespunzătoare a acestora ajută la prelungirea senzației pufoase și proaspete pe care acestea o oferă. Pernele de puf au o durată de viață mai lungă decât cele din pene și nu se comprimă la fel de ușor. În schimb, pernele din pene sunt o alternativă mai puțin costisitoare la puf.

Cum se spala pernele cu puf
Cum se spala pernele cu puf

Îngrijirea și spălarea pernelor de puf nu reprezintă un lucru greu de făcut, însă trebuie respectate etapele de curățare, astfel încât acestea să rămână la fel de pufoase, ca atunci când sunt noi – senzație pe care nu o vei întâlni la produsele sintetice.  Așadar, atunci când cureți pernele de puf, fiecare detaliu contează. Alegerea modalității potrivite de spălare și curățare le poate prelungi durata de viață în mod considerabil.

Iată câteva sfaturi de care ar fi bine să ții cont atunci când speli pernele cu puf:

Asigură-te că nu sunt deteriorate

Înainte de curățare, asigură-te că pernele nu sunt deteriorate și nu au găuri. Dacă observi o gaură în căptușeala pernei cu puf, este recomandat să o repari, folosindu-te de ac și ață (sau la croitorie). În caz contrar, riști să pierzi umplutura în timpul spălării.

Folosește huse sau protecții speciale

O pernă cu puf sau fulgi rezistă mai mult dacă folosești materiale care să o protejeze de murdărie, praf, acarieni sau apă. În plus, acest lucru va reduce nevoia de curățare. Înainte să le bagi la spălare, asigură-te că ai scos și husele (deși ai crede că spălând perna îmbrăcată o protejezi, ei bine, nu). Totodată, îți sugerăm să pui câte două perne la un ciclu de spălare – acest lucru va crea un oarecare echilibru în cuvă.

Folosește un detergent special

Prea multă spumă face ca puful sau penele din pernele tale să se lipească între ele. De aceea, este recomandat să folosești un detergent special pentru puf, care să-i păstreze proprietățile pentru cât mai mult timp.

Dacă, în mod normal, folosești un detergent obișnuit, optează pentru unul delicat, fără enzime, pentru spălarea pernelor. De asemenea, clătește de cel puțin două ori pernele, pentru a te asigura că detergentul este îndepărtat complet. Pentru a facilita clătirea fără a deteriora umplutura, adaugă aproximativ o treime din cantitatea de detergent pe care o folosești în mod normal pentru spălare.

O altă idee ar fi să îl faci chiar tu, notează grove.co. Iată o formulă simplă, cu un conținut redus de spumă, care va ajuta la eliminarea petelor galbene și va oferi un miros plăcut pernelor.

De ce ai nevoie (pentru 2 perne):

  • 1 cană de detergent de rufe pudră;
  • 1/2 cană de borax;
  • 1 cană de înălbitor fără clor;
  • 4 căni de apă clocotită.

Nu folosi balsam de rufe

Nu este indicat să folosești balsam atunci când speli perne de puf, deoarece acesta creează un strat asupra pufului, reducându-i capacitatea de umflare și de izolare completă. Dacă nu adaugi balsam de rufe în mașina de spălat, pernele, pilota sau plapuma vor fi la fel de pufoase ca atunci când erau noi.

Nu folosi apă caldă

Apa caldă poate dăuna pufului, astfel că este recomandat să folosești apă fierbinte sau apă rece. În cazul în care ai o mașină de spălat modernă, acest lucru nu ar trebui să te preocupe, tocmai pentru că își setează singură temperatura, în funcție de programul ales.

Alege un ciclu de spălare delicat

Asigură-te că selectezi programul de spălat pentru lucruri delicate (de pildă, lână), pentru a nu deteriora pernele. După ce le scoți din mașina de spălat, pernele trebuie puse la uscat cât încă sunt umede, pentru a nu-și pierde forma.

Cum se spală pernele cu puf de mână?

În cazul în care vrei să speli pernele cu puf de mână, o sa ai nevoie de un lighean, un prosop de baie, detergent lichid și apă caldă. După ce ai verificat să nu existe găuri în perne, pe unde ar putea ieși puful, umple ligheanul cu apă caldă și pune două linguri de detergent lichid.

Amestecă bine apa ca detergentul să se dizolve, după care lasă pernele la înmuiat pentru cinci minute. Pentru a începe curățarea propriu-zisă, presează pernele în apă și apasă-le ușor astfel încât apa să pătrundă în ele. La final, clătește-le foarte bine până ce iese doar apă curată din ele. Usucă-le la soare sau la aer și întoarce-le din ora în oră. Nu uita să aranjezi fulgii, pentru ca aceștia să se usuce în totalitate.

Vezi și Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt. Mulţi români fac greşeala asta, din păcate

Cum se usucă pernele cu umplutură din puf?

Uscarea corespunzătoare a pernelor cu puf previne dezvoltarea mucegaiului. Uscarea se poate face în aer liber (în condiții climatice adecvate) sau în uscătorul de rufe. Iată cum trebuie să procedezi:

  1. Primul pas constă în eliminare apei din pernă, iar pentru asta trebuie să o așezi între două prosoape și să apeși până ce acestea absorb excesul de apă;
  2. Pune pernele cu umplutură din puf în uscător. Optează pentru un ciclu delicat, cu o temperature scăzută, sau, mai bine, lasă-le să se usuce natural. Utilizarea căldurii va grăbi procesul de uscare, însă există riscul ca puful sau penele din interiorul pernelor să se deretioreze. Uscarea fără căldură durează ceva mai mult, dar este mai sigură pentru umplutura pernelor;
  3. Adaugă niște bile speciale sau câteva mingi de tenis în uscător, pentru a menține pernele pufoase și fără scame. Mingile vor lovi cu putere pernele, iar acestea se vor înfoia. O ultimă mențiune: pune mingile de tenis în șosete curate.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...