Cum se pun corect murăturile. Secretele bucătarului Horia Vîrlan ca să iasă mereu crocante

Anca Manolica 03.09.2022, 13:10
Cum se pun corect murăturile. Secretele bucătarului Horia Vîrlan ca să iasă mereu crocante

Toamna este anotimpul în care gospodinele umplu ultimele rafturi rămase goale din cămară cu cele mai gustoase preparate, numai bune pentru a fi consumate pe timp de iarnă. Și cum murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor, îți dezvăluim astăzi câteva dintre secretele bucătarului Horia Vîrlan despre cum să le pui pentru a fi mereu crocante.

Secretele celor mai bune murături de la bucătarul Horia Vîrlan

Chef Horia Vîrlan a dezvăluit secretele sale pentru a obținte murăturile perfecte. El a explicat, în cadrul emisiunii Adevărul Live, cum face saramura şi cum trebuie alese legumele pentru a ne asigura că vor rămâne crocante până când le vom savura.

Așadar, pentru început, ele trebuie trecute mai întâi prin apă fiartă. Astfel, sunt eliminate toate bacteriile de la suprafață, ajutându-le totodată, să rămână crocante pentru mai mult timp. În caz contrar, germenii vor lucra în tot timpul în care ele stau la murat. Iată cum le pregătește bucătarul-șef:

„Pun o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă, hrean, frunze de ţelină, mărar usturoi şi boabe de muştar. Opăresc legumele, fierb saramura, o pun peste castraveţi şi închid borcanul. Îi las să stea o zi jumate, după care toată zeama o răstorn în oală, o fierb încă o dată, o strecor şi o pun din nou peste castraveţi.

După 3 săptămâni sunt gata. Este important ca murăturile să stea la o temperatură constantă. Ideal ar fi între 5 şi 15 grade. Dacă le ţii pe balcon, rişti să ţi se strice murăturile din cauza fluctuaţiilor de temeperatură”, a dezvăluit Horia Vîrlan.

Cum se pun corect murăturile
Cum se pun corect murăturile

Reţetă pentru o saramură perfectă

În ceea ce privește saramura, chef-ul dezvăluie ce cantități de ingrediente sunt necesare. Așadar, trebuie pusă o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă, de preferat ca sarea să fie neiodată de salină. Maestrul recomandă sarea din judeţul Buzău, din satul Sări.

Cât despre apă, și aici există un secret. Ea nu ar trebui să conțină impurități, să nu fie tratată cu clor sau cu alte substanțe, motiv pentru care ar fi bine de evitat cea de la robinet. Horia Vîrlan spune că folosește apă din puţ.

Cum se aleg legumele și ce condimente ar trebui folosite

Atunci când alegem legumele trebuie să fim atenți ca ele „să nu fie lovite, să nu fie scofâlcite, să fie proaspete şi să nu le lăsăm foarte mult până le punem la murat. Castraveţii trebuie să aibă floare şi coaja zgrunţuroasă”, mai spune Chef Vîrlan.

Pentru un gust desăvârșit, în recipientul în care se pun legumele la murat ar trebui să adăugăm frunze de vişin, frunze de ţelină, mărar uscat, corinandru, boabe de muştar, cimbru, un căţel de usturoi, hrean sau ardei iute. Ele conferă o aromă aparte dar, desigur, fiecare folosește ceea ce îi place.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...