Cei mai buni castraveţi în saramură. Reţeta asta e de păstrat

Andra Daoud 01.07.2022, 11:14
Cei mai buni castraveţi în saramură. Reţeta asta e de păstrat

Castraveții murați reprezintă unul dintre preparatele pe care orice gospodină le face pentru iarnă. În piețe și grădini au apărut deja castraveții românești, așa că poate fi momentul perfect să pregătiți o porție de castraveți în saramură, pentru iarnă. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă, însă rezultatul este delicios.

Cum se prepară cei mai buni castraveți murați

Fiecare gospodină are o rețetă preferată de castraveți murați, pe care o prepară în fiecare an. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este de încercat și de păstrat, pentru că odată ce preparați castraveții în saramură în acest fel, nu veți mai dori să îi pregătiți altfel. Rezultatul este delicios, castraveții se păstrează fermi în borcane pe parcurusul iernii, iar echilibrul de gusturi sărat și acru este unul ideal.

Pentru această rețetă aveți nevoie de borcane de dimensiune potrivită, cele de 800 de ml sau cele de 1 litru fiind ideale. De asemenea, este de preferat să alegeți castraveți cât mai mici, deoarece sunt mai gustoși, dar și mai aspectuoși în borcane.

Ingrediente:

  • castraveți
  • sare grunjoasă
  • zahăr
  • oțet
  • boabe de muștar
  • boabe de piper
  • ceapă
  • morcov
  • tulpini de mărar
  • hrean
Cei mai buni castraveti in saramura. Reteta asta e de pastrat
Castravetii de gradina sunt cei mai buni pentru a fi pusi la murat

Mod de preparare:

Nu întâmplător această rețetă de castraveți murați nu are menționate cantitățile. Sarea, oțetul și zahărul se adaugă direct în borcane, astfel că, în funcție de câteva borcane veți umple cu castraveți, atâtea ingrediente veți folosi pentru saramură.

Înainte de a trece la pregătirea propriu-zisă a rețetei, se spală și se sterilizează borcanele. Se spală castraveții în mai multe ape, iar morcovul, ceapa și hreanul se curăță de coajă și se taie felii.

Se umplu borcanele cu castraveți, atâția câți încap. Se pun în fiecare borcan felii de ceapă, morcov, hrean, o crenguță de mărar, o jumătate de linguriță de boabe de muștar și câteva boabe de piper.

Apoi se adaugă: 4 linguri de oțet, o lingură rasă de sare grunjoasă și o lingură și jumătate de zahăr. Se pune apă astfel încât borcanele să se umple, după care se înfiletează capacele. Se întorc borcanele de câteva ori cu fundul în sus, astfel încât zahărul și sarea să se dizolve.

Într-o oală încăpătoare, pe fundul căreia a fost pus un prosop, se vor pune borcanele, având grijă ca acestea să nu se atingă între ele. Se completează cu apă, dar nivelul acesteia trebuie să fie cu 2 degete mai jos față de capacul borcanului. Se dă drumul la foc și se lasă să fiarbă 10 minute, din momentul în care apa a dat în clocot. În acest fel, prin dubla sterilizare, vă asigurați că murăturile vor rezista bine peste iarnă.

Borcanele cu castraveți în saramură se acoperă cu prosoape, astfel încât să se răcească treptat. Se depozitează în cămară sau în beci, în orice caz într-un loc ferit de razele soarelui.

Urmăriți Impact.ro și pe