Cum se prepară laptele de pasăre. Cea mai simplă rețetă pentru dulcele copilăriei

Ana Anitoiu 19.10.2020, 10:19
Cum se prepară laptele de pasăre. Cea mai simplă rețetă pentru dulcele copilăriei

Laptele de pasăre este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate deserturi în România. Pentru mulți dintre români, acesta le aduce aminte de copilărie. Iată cea mai simplă rețetă, ce garantează un rezultat excelent!

Cea mai simplă rețetă pentru lapte de pasăre. Ingrediente

  • 400 ml lapte
  • 4 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 pliculeţ zahăr vanilat
  • 1 lingură făină
  • coaja de la o lămâie bio (fără ceară)
  • ciocolată albă rasă sau caramel (opţional)
Cum se prepară laptele de pasăre. Cea mai simplă rețetă pentru dulcele copilăriei
Cum se prepară laptele de pasăre. Cea mai simplă rețetă pentru dulcele copilăriei

Cea mai simplă rețetă pentru lapte de pasăre. Mod de preparare

Primul pas în cea mai simplă rețetă pentru lapte de pasăre este separarea gălbenușurilor de albușuri. Apoi, albușurile se bat spumă, cu un praf de sare, cu ajutorul unui mixer, până când se formează o spumă tare.

După aceea, se adaugă, puțin câte puțin, o jumătate din cantitatea de zahăr. Se bate totul cu mixerul în continuare, până când se topește zahărul.

Apoi, într-un alt castron, se bat gălbenuşurile cu zahărul rămas şi cu făina, până când se obţine o compoziţie omogenă şi cremoasă. De asemenea, se pune laptele la fiert, cu zahărul vanilat.

Atunci când laptele începe să fiarbă, se dă focul la mic. Se ia o lingură și se formează bulgări din compoziția de spumă de albuș, ce se pun în laptele fierbinte. Bulgării se întorc de pe o parte pe cealaltă, până când se întăresc. Apoi, se scot într-o strecurătoare.

Ulterior, după ce toți bulgării sunt gata, se strecoară laptele și se lasă puțin la răcit. Apoi, se adaugă în el, puţin câte puţin, crema de gălbenuşuri.

Se amestecă totul bine, după care se pune cratița din nou pe foc mic. Se amestecă fără oprire, până când compoziția capătă consistenţă. Se lasă la răcit și apoi se adaugă bulgării de albuş. În final, laptele de pasăre se poate decora cu ciocolata albă, dulceață, caramel. fulgi de migdale sau altceva, după preferință.

Desertul ”lapte de pasăre” și-ar avea originea în Franța. Acolo, se numește “ile flottante”, ceea ce se traduce, mai degrabă, drept ”insulă plutitoare”. I se mai spune și ”ouă de zăpadă”.

Denumirea ”lapte de pasăre” ar semnifica un îndemn la depășirea limitelor omenești. Conform unei legende, păsările paradisului își hrăneau puii cu acest lapte. Pentru oameni, acesta aducea imunitate în fața bolilor și invulnerabilitate în fața armelor.

Un cofetar rus celebru, Vladimir Mihailovici Guralnic, a inventat tortul „Lapte de pasăre”. Acest desert a fost brevetat în anul 1982, când el era maestru cofetar al Restaurantului „Praga” din Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...