Cum se împodobește corect bradul de Crăciun. În ce ordine se pun decorațiunile

Emanuela Pană 09.12.2022, 10:58
Cum se împodobește corect bradul de Crăciun. În ce ordine se pun decorațiunile

Împodobirea bradului este una dintre tradițiile importante asociate sărbătorii Crăciunului, dar și una dintre cele mai vechi pe care le respectăm an de an. Tradiția pomului de Crăciun datează de sute de ani, iar decorațiunile cu care era împodobit bradul semnificau cunoașterea și bogăția. Tu știi în ce ordine se pun decorațiunile? Află cum se împodobește corect bradul de Crăciun.

Împodobirea bradului, o tradiție preluată de la triburile germanice

Împodobirea pomului de Crăciun și a locuinței cu decorațiuni și crenguțe de brad în perioada sărbătorilor de iarnă este un obicei vechi de sute de ani, mai cu seamă de la jumătatea mileniului trecut. Un lucru mai puțin știut despre acest obicei este faptul că a fost preluată de la triburile germanice, iar cu timpul a intrat și în tradiția creștină.

Datorită formei sale triunghiulare, bratul era privit atunci ca un simbol pentru Sfânta Treime, în vreme ce podoabele cu care era acoperit acesta reprezentau cunoașterea și bogăția (asemenea pomului sacru din Grădina Edenului în care se găseau fructele cunoașterii).

Semnificația bradului de Crăciun și legătura cu pomul vieții

Se spune că bradul, emblema sărbătorilor de iarnă, este un pom al vieții, iar asta pentru că rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Iisus Hristos, Cel veșnic viu. Obiceiul împodobirii bradului a existat și la romani, care obișnuiau să-și împodobească locuința cu un brad în timpul Saturnaliilor, sărbători dedicate zeului Saturn. Acestea aveau loc în perioada solstițiului de iarnă.

Cum se impodobeste corect bradul de Craciun
Semnificatia bradului de Craciun

Totodată, se cunoaște faptul că și dacii aveau un colt pentru brad, dar cu un înțeles total diferit. Bradul era partea a unui ritual, fiind tăiat la nunta sau la moartea cuiva. În zilele noastre, întâlnim acest obicei în regiuni din Oltenia și sudul Banatului. În cadrul ritualului de îmnormântare, bradul simboliza „nunta“ mortului cu divinitatea și natura.

În vechime, bradul era împodobit cu fructe, flori, nuci poleite, lumânărele și panglici, simbolizând pomul vieţii, arborele fertilizator, de bun augur. În caz că n-ai observat, foarte multe piese din arta populară, precum covoarele, ştergarele şi iile poartă simbolul bradului.

Citește și: Tendințe brad de Crăciun 2022-2023. Culorile care vor face furori anul acesta

Când a fost împodobit primul brad în România?

Cel mai vechi document în care se vorbește despre un brad împodobit datează din anul 1510 și a fost descoperit în Riga, Lituania. Primul brad de Crăciun înălțat într-o piață publică a fost împodobit numai cu mere roșii, iar evenimentul a avut loc la Strasbourg, în anul 1605. În SUA, împodobirea bradului într-ul loc public a fost legalizată pentru prima dată în anul 1836, în statul Alabama.

În țara noastră, primul brad de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci s-a păstrat această tradiție.

Cum se împodobește corect bradul de Crăciun?

În zilele noastre, împodobirea pomului de Crăciun se numără printre cele mai iubite datini atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Din plastic sau natural, miniatural gigantic, bradul nu lipsește din nicio casă, mai ales acolo unde există copii.

Cum se impodobeste corect bradul de Craciun
Cum se impodobeste corect bradul de Craciun

Când se împodobește, de fapt, bradul? 

Mari sau mici, românii așteaptă an de an cu emoție momentul magic al împodobirii bradului. În casele multor oameni, bucuria Crăciunului începe mult mai devreme decât spune tradiția. Multă lume împodobește bradul încă din prima zi a lunii decembrie sau chiar de la mijlocul lunii noiembrie. Potrivit tradiției, bradul de Crăciun se împodobește în ajunul sărbătorii, pe 24 decembrie.

Cum se împodobește corect bradul de Crăciun 2022? 

Obținerea unui brad strălucitor în Ajunul Crăciunului nu ar trebuie să fie o muncă grea. Este nevoie doar de o înțelegere a modului în care elementele funcționează împreună și de câteva sfaturi privind decorarea pomilor ușor de urmat.

În primul și-n primul rând, stabilește-ți tematica de decorare. Înainte de a te lăsa pradă entuziasmului și de a da banii pe tot felul de decorațiuni prezente în această perioadă în magazine (care s-ar putea ca ulterior să nu-și găsească locul în bradul tău), dă-ți puțin timp de gândire. Cum ai vrea să arate bradul tău? Dacă încă nu ai un răspuns, te poți inspira de pe internet.

Pentru un aspect armonios, achiziționează decorațiuni care se completează între ele. Fie că vorbim despre culoarea sau forma lor, un brad împodobit cu decorațiuni și accesorii asortate pot transforma un brad simplu în cel mai frumos brad. Poți opta, de exemplu, pentru decorațiuni în forme geometrice, inspirându-te din stilul scandinav, care pune accent pe liniile drepte. O altă idee ar fi să decorezi bradul de Crăciun cu podoabe din aceeași paletă de culoare. Poți merge pe globuri și decorațiuni în nuanțe sidefate și mate.

Un alt truc care te va salva atunci când timpul nu-ți permite să faci din această activitate o prioritate este să cumperi decorațiuni mari. Nu lăsa ca lipsa timpului liber să-ți fure bucuria de a împodobi bradul. Decorațiunile supradimensionate scurtează timpul de decorare și, în plus, nu și-au pierdut farmecul. Dacă timpul nu reprezintă, totuși, un inamic, dar îți plac decorațiunile mari, poți orna pomul de Crăciun cu globuri și decorațiuni mari în partea de jos sau în centru și decorațiuni mai mici spre vârf.

Nu în ultimul rând, decorează bradul de jos în sus. Acest lucru te va ajuta să-ți dai seama dacă ai sau nu suficiente accesorii și decorațiuni pentru pom. Având în vedere forma copacului, decorațiunile vor fi mai generoase la număr pe crengile de jos, iar această practică va face ca bradul tău să fie echilibrat din punct de vedere estetic.

Vezi și: Filme de Crăciun 2022. Peliculele pe care nu trebuie să le ratezi de sărbători

În ce ordine se pun decorațiunile în brad?

După cum probabil ai observat, nu există un răspuns concret la întrebarea „Cum se împodobește corect bradul de Crăciun?“. Fiecare este liber să-l decoreze exact așa cum îi place.

Cum se impodobeste corect bradul de Craciun
In ce ordine se pun decoratiunile in brad

În plus, este mai important ca activitatea împodobirii bradului să-ți aducă bucurie și satisfacție decât să te straduiești să obții un brad perfect. Totuși, pentru a-ți ușura munca, poți ține cont de ordinea în care se pun decorațiunile, și anume:

1. Instalația de lumini

Primul pas în decorarea unui pom de Crăciun este adăugarea luminilor. Luminițele pentru brad vin de obicei pe fire de sârmă verde sau albă, deși acum poți găsi și variante negre, care sunt perfecte dacă se întâmplă să ai un brad de Crăciun negru, notează bhg.com.

Alege culoarea firului care se potrivește cu bradul tău, astfel încât firul să fie ascuns. Iluminarea bradului de Crăciun din interior spre exterior îi va oferi un aspect dinamic. Începe de la baza trunchiului și urcă spre vârf, înfășurând luminițele în jurul fiecărei ramuri importante. Împletește ramurile pe măsură ce te deplasezi în jurul bradului. Dacă ai lumini LED, globuri luminoase sau lumini cu bule, acum este momentul să le adaugi.

2. Beteala pentru brad

Nu există reguli stricte de decorare a bradului de Crăciun atunci când vine vorba despre aranjarea ghirlandei. O poți așeza pe orizontală, sub formă de U, de jur împrejur sau o poți atârna din vârful bradului până spre bază. O modalitate tradițională de a împodobi bradul de Crăciun este să o așezi în formă de spirală, urmând forma conică a copacului. De asemenea, poți începe prin a prinde beteala din spate în față, astfel încât capetele ei să fie camuflate de acele bradului.

3. Ornamentele de pom de Crăciun

Ultimul pas în decorarea bradului este agățarea ornamentelor de Crăciun. Iată ce trebuie să iei în considerare atunci când adaugi decorațiunile în pomul de Crăciun:

  • Așează ornamentele preferate în poziții privilegiate în brad, pentru a le pune în valoare;
  • În continuare, adaugă ornamentele mai mari (globuri, îngerași, spiriduși, păsări, ornamente în formă de fulgi, crăciunițe artificiale, etc.), distribuindu-le uniform în jurul bradului;
  • Adaugă ornamentele de dimensiuni medii și mici (globuri, fundițe, aripi de înger din pene, etc.) în jurul globurilor supradimensionate și a celorlalte ornamente de dimensiuni mari;
  • Finalizează aspectul cu un ornament simplu în vârful bradului (o stea).
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...