Cum se face salata din icre proaspete? Ingredientul secret pentru un gust desăvârșit

Emanuela Pană 06.10.2023, 15:20
Cum se face salata din icre proaspete? Ingredientul secret pentru un gust desăvârșit

Salata de icre este o mâncare tradițională și delicioasă, adorată pentru gustul său unic, textura plăcută și simplitatea ingredientelor. Este un preparat extrem de ușor de făcut, iar dacă respecți pașii din acest material, vei obține un rezultat ca la carte. Iată cum se face salata din icre proaspete.  

Rețetă salată din icre proaspete: ingrediente  

Salata din icre proaspete este o mâncare tradițională în multe țări din regiunea Mediteranei și Orientul Mijlociu. Acest preparat are multe variante regionale, astfel că textura și compoziția pot să difere dintr-un loc în altul. Însă, în general, salata de icre este făcută din icre proaspete de pește sau conservate, lămâie, ulei de măsline și condimente. 

Printre cele mai comune tipuri de icre se numără: icrele de somon (cunoscute și sub numele de ikura), cele de capelin (cunoscute și sub numele de Masago), icrele de păstrăv, știucă, crap etc. Dacă și ție îți place salata din icre proaspete, ți-am pregătit o rețetă numai bună de încercat.  

Ingredientele de care ai nevoie:  

  • 100 gr de icre (de crap); 
  • 100 gr de griș; 
  • o ceapă roșie tăiată fin; 
  • zeama de la jumătate de lămâie; 
  • 300 ml de ulei; 
  • 2-3 linguri de apă minerală. 

Citește și: Cât timp rezistă icrele în frigider? Există și trucuri care le fac să țină mai mult

Cum se face salata din icre proaspete? 

Salata din icre proaspete este o gustare delicioasă și plină de arome mediteraneene. În plus, poate fi personalizată în funcție de preferințele tale, astfel încât să te bucuri de gustul tău preferat. Salata de icre nu necesită ingrediente sofisticate, după cum ai putut observa mai sus, și nici un timp îndelungat de gătire.  

Așadar, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i respecți pentru a obține cea mai bună salată de icre cu ceapă și lămâie: 

  1. Se pune grișul la fiert până devine o pastă fină, după care se lasă la răcit; 
  2. Se condimentează icrele cu sare, se pune grișul fiert și răcit într-un blender și se adaugă icrele. Se blenduiesc împreună circa 2-3 minute (grișul are rolul de a îngroșa salata); 
  3. Dacă nu ai sau nu vrei să folosești griș în salată, poți adăuga puțin miez de pâine înmuiat în lapte; 
  4. După ce le-ai pasat cu ajutorul blenderului, se încorporează ușor uleiul, zeama de lămâie și apa minerală în salată și se continuă blenduirea până se obține consistența dorită; 
  5. Se servește cu pâine prăjită.  

Vezi și: Greșeala pe care o fac toate gospodinele când congelează icrele. Ce trebuie să faci cu ele înainte, de fapt? Așa își vor menține aroma

Secretele unei salate de icre spectaculoase  

Pentru a obține o salată din icre proaspete plină de gust și arome, este important să acorzi atenție detaliilor și să folosești ingrediente proaspete de cea mai bună calitate.

Cum se face salata de icre proaspete?
Secretele celei mai delicioase salate de icre

Iată câteva secrete și sfaturi de care te sfătuim să ții cont atunci când prepari salată de icre: 

Alege icre proaspete de calitate – calitatea icrelor este cheia pentru o salată delicioasă. Așadar, cumpără icre proaspete de cea mai bună calitate, de preferat de știucă sau somon (sunt cele mai utilizate pentru acest preparat); 

Folosește lămâie proaspătă – sucul proaspăt stors dintr-o lămâie adaugă un gust fresh și acid care echilibrează aroma puternică a icrelor. Dacă poți, evită sucul concentrat de lămâie din comerț. 

Adaugă ulei de măsline de calitate – uleiul de măsline contribuie la gustul și textura salatei, așa că alege un ulei de calitate. De preferat, folosește ulei de măsline extra virgin.  

Sare și piper după gust – salata de icre are, de obicei, un gust mai sărat, de aceea este important să adaugi sarea în cantitatea potrivită pentru gustul tău. Poți folosi și puțin piper proaspăt măcinat pentru a adăuga un plus de savoare.   

Arome adiționale – dacă dorești să adaugi mai multă profunzime aromei, poți folosi condimente precum usturoi tocat fin sau ceapă verde în salată. Cu toate acestea, asigură-te că le adaugi în cantități moderate pentru a nu acoperi gustul subtil al icrelor. 

Spor la gătit și poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...