Umplut cu miez de nucă, rahat și stafide, cozonacul este unul dintre cele mai populare și mai apreciate deserturi tradiționale. Maiaua este o componentă importantă a rețetei de cozonac, pentru că ajută la creșterea și fermentarea aluatului, oferindu-i o textură moale și elastică. Iată cum se face maiaua pentru cozonac și care sunt pașii de urmat pentru un preparat ca la carte.
Cel mai probabil, multe gospodine sunt de părere că nu este chiar atât de greu să faci un cozonac. Cu toate acestea, există și persoane care abia au început să gătească, iar prepararea cozonacilor le poate da bătăi de cap. Pentru cozonaci delicioși și bine crescuți, este important să ținem cont de câteva aspecte.
Maiaua este foarte importantă pentru prepararea cozonacului, pentru că ajută la dospirea corespunzătoare a aluatului. Tocmai de aceea, în rândurile care urmează veți afla cum se face maia pentru cozonac.
Fiind o componentă importantă a rețetei de cozonac, maiaua trebuie pregătită în mod corespunzător. Iată care sunt ingredientele necesare și modul de preparare:
Ingrediente:
Mod de preparare
Începem prin a încălzi laptele într-un ibric, până când ajunge la temperatura de aproximativ 38 de grade Celsius. Este important ca laptele să fie călduț, nu fierbinte. Apoi, într-un bol amestecăm drojdia ruptă în bucățele mici, zahărul și făina. Turnăm peste acestea laptele și continuăm să amestecăm până când zahărul și drojdia sunt dizolvate complet.
O altă variantă este să adăugăm făina într-un bol mare, iar în mijlocul acesteia să formăm o adâncitură. Adăugăm apoi amestecul de lapte, zahăr și drojdie în adâncitura respectivă și amestecăm ușor cu o lingură de lemn până când maiaua se omogenizează.

După ce am făcut toate aceste lucruri, acoperim bolul cu un prosop de bucătărie curat și îl lăsăm într-un loc cald și lipsit de curenți de aer timp de aproximativ 20 de minute, până când maiaua începe să crească și să se umfle.
După ce s-au scurs cele 20 de minute, maiaua ar trebui să fie gata, așa că o putem acum folosi la prepararea cozonacului. Pentru a pregăti aluatul de cozonac, amestecăm maiaua cu făina, laptele călduț, gălbenușurile bătute, zahărul și restul ingredientelor, după care începem să frământăm. După ce aluatul este este frământat bine, îl lăsăm să crească până când își dublează volumul.
Ei bine, iată că am aflat împreună cum se face maiaua pentru cozonac. În continuare ți-am pregătit câteva sfaturi și trucuri utile la prepararea celui mai bun cozonac. Iată ce trebuie să știi înainte de a te apuca de gătit.
În caz că nu știați, atunci când ne pregătim de frământat aluatul pentru cozonac, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Așadar, vom scoate ingredientele din frigider înainte cu două ore de a ne apuca de treabă. Aluatul nu va crește corespunzător, dacă ingredientele sunt abia scoase de la rece. De asemenea, când ne apucăm de frământat, în încăperea respectivă trebuie să fie cald.
Laptele folosit la prepararea cozonacului nu trebuie să fie fierbinte. În caz contrar, drojdia se va opări și își va pierde din proprietăți. Totodată, laptele trebuie să fie proaspăt și gras. Chiar și grăsimea acestuia poate ajuta drojdia să dospească.
Trebuie să avem grijă la ce fel de ouă folosim. Atât ouăle de rață, cât și cele de gâscă sunt prea dense. Așadar, la prepararea cozonacului vom folosi doar ouă de găină. Înainte de a adăuga gălbenușurile în aluat, acestea se bat cu un praf de sare, deoarece sarea le va spori culoarea.
Făina trebuie să fie de calitate (este recomandat să folosim făină de cozonac) și cernută de 2-3 ori, pentru a se aerisi.