Ce trebuie să faci cu 10 minute înainte de a scoate cozonacii din cuptor. Așa nu se vor arde și ies pufoși la interior

Beatrice Dumitru 12.04.2023, 09:11
Ce trebuie să faci cu 10 minute înainte de a scoate cozonacii din cuptor. Așa nu se vor arde și ies pufoși la interior

Cozonacul este desertul nelipsit de pe meselor românilor, fie că este vorba despre Paște sau Crăciun. Sunt multe rețete numai bune de încercat, dar gospodinele care aleg să facă cozonac în casă trebuie să știe anumite trucuri pentru ca acesta să iasă perfect. Iată ce trebuie să faci cu zece minute înainte de a scoate cozonacul din cuptor pentru a nu se arde.

Ce trebui să faci pentru a nu se arde cozonacul

Cozonacul este, de departe, printre deserturile preferate ale românilor. Fie că este cu nucă, ciocolată, stafide sau rahat, este delicios și nu poate lipsi de pe masa de sărbătoare. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne aduce aminte de copilărie și de momentele petrecute alături de familie. Dar gospodinele care fac cozonac în casă ar fi bine să țină cont de anumite trucuri.

Se întâmplă uneori să nu îți iasă cei mai buni cozonaci. Ori nu cresc suficient de mult, ori nu sunt copți la interior, ori nu sunt prea pufoși și de aceea este bine să ții cont de anumite trucuri pentru a pune pe masă un cozonac gustos și pufos.  Unul foarte important se referă la coacerea cozonacului. Dacă ți se pare că se rumenește prea repede, acoperă-l cu o hârtie de copt albă înainte cu zece minute da a-l scoate din cuptor pentru a se coace și în interior. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului.

Ce trebuie să faci cu 10 minute înainte de a scoate cozonacii din cuptor. Așa nu se vor arde și ies pufoși la interior
Cozonacul este printre deserturile preferate ale românilor.

Trucuri pentru un cozonac reușit

Cele mai importante ingrediente pentru prepararea cozonacului sunt făina și drojdia. De asemenea, folosește numai ouă de găină, nu de rață sau de gâscă.

Primul lucru important pentru reușita aluatului de cozonac, este ca toate ingredientele necesare să fie la temperatura camerei. Nu se folosesc ingrediente reci, direct de la frigider. De asemenea, când pregătești maiaua din drojdie, laptele trebuie puțin încălzit, dar să nu fie fierbinte.

Un alt mic truc, este acela că făina trebuie cernută de două, sau chiar de trei ori, pentru a fi cât mai pufoasă și aerată.

Un alt aspect important pentru reușita aluatului de cozonac este respectarea timpului de dospire. Aluatul necesită o dospire de aproximativ două ore înainte de a-l introduce în cuptor. Se lasă o oră în vasul de frământare și încă 40-50 de minute în tavă.

Este important să nu deschizi ușa cuptorului decât în ultimul sfert de oră de coacere.

Pentru a nu plesni cozonacul, înainte de a-l pune la cuptor, dă cu apă rece pe suprafața acestuia, cu o pensulă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...