Cum se afumă carnea de porc. Reguli de aur pe care trebuie să le respecți ca să iasă delicioasă

Badea Violeta 12.12.2022, 18:34
Cum se afumă carnea de porc. Reguli de aur pe care trebuie să le respecți ca să iasă delicioasă

În aproape toate colțurile țării, gospodarii obișnuiesc să afume carnea de porc. Ei fac acest lucru mai ales iarna, deoarece astfel prelungesc termenul de valabilitate al produselor din animalul sacrificat în perioada Crăciunului. Vezi și tu cum se afumă carnea de porc. Iată secretul știut doar de gospodarii de la țară!

Cum se afumă carnea de porc

Produsele tradiţionale din carne de porc sunt mult mai delicioase dacă le faci acasă. Pe lângă faptul că cele cumpărate din magazine nu sunt bune la gust sau au o textură ciudată, specialiștii au indicat faptul că acestea nu sunt 100% naturale și nu sunt realizate după rețete autentic românești.

Tocmai din acest motiv, tot mai mulți români se întreabă cum se afumă carnea de porc. Ei bine, află că există două variante de afumare a bucăţilor de carne, slănină, şunca sau cârnaţi: în podul casei şi în afumători.

Cea mai folosită este prima variantă în care este scoasă o cărămidă din horn la casele de la țară și se afumă carnea atârnată de grinzi, însă sunt și români care folosesc afumători, adică spaţii construite din cărămidă, lemn sau metal, special pentru acest scop.

Indiferent de metoda pe care o preferi, trebuie să asiguri ventilarea corectă și corespunzătoare a spațiului de afumat precum și controlul arderii combustibilului folosit (lemn sau rumeguș).

„Faceţi în fiecare zi focul în afumătoare, sub cărnuri: folosiţi un lighean sau o găleată metalică umplută cu rumeguş. Aprindeţi focul în mijlocul ligheanului şi lăsaţi să ardă mocnit (fără flacără – aceasta fiind o tehnică de afumare la rece, iar temperatura nu trebuie să depăşească 23 de grade Celsius).

Dacă focul arde prea repede, acoperiţi parţial cu o folie de aluminiu găurită, o sită veche, etc”, este sfatul specialiştilor de la cevabun.ro. ”Afumarea cârnaţilor subţiri este o etapă ce trebuie făcută cu atenţie, la afumătoare folosindu-se de exemplu numai un anumit lemn, de esenţă tare, fără răşină, cum este lemnul de fag.

O etapă importantă este presarea cârnaţilor, după primul fum, proces care ajută la uscarea şi afumarea ulterioară a produsului”, a precizat Gabriel Nedelcu, de la Casa Papuc.

Citește și Reţetă de musaca de cartofi cu carne de porc. Doar aşa o să o faci de acum, are un ingredient special!

Cum se afumă carnea de porc
Cum se afumă carnea de porc

Ce tip de lemn să folosești pentru afumarea cărnii de porc

Conform site-ului stejarmasiv.ro, tipurile de lemn autohtone folosite la afumarea tradiţională sunt următoarele:

  • Fag: este cel mai utilizat, avantajul fiind acela că se găseşte extrem de uşor. Are conţinut scăzut de tanini, iar fumul este curat, fără adaos de aromă;
  • Stejar: conține destul de mult tanini, astfel că formează o peliculă roşiatică pe carne. Este recomandat, în special, pentru carnea de porc sau de vită, dar poate fi utilizat la aproape toate tipurile de carne;
  • Prun: emană o aromă puternică. Tocmai din acest motiv, este de preferat să se folosească cu moderaţie. De asemenea, se recomandă doar gospodarilor pricepuţi, fiindcă poate induce un gust iute foarte uşor;
  • Măr: potrivit pentru şuncă, carne de pasăre de curte sau vânată, asta pentru că are o aromă dulceagă, fructată. Atebție, însă, deoarece este nevoie de un timp mai îndelungat pentru pătrundere.

Citește și Românii care cumpără carne de porc de pe internet sunt în pericol. Semnalul de alarmă tras de autorități!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...