Cum să obții natural culorile pentru vopsitul ouălor de Paște

Ioana Bucur 01.04.2021, 13:22
Cum să obții natural culorile pentru vopsitul ouălor de Paște

Rafturile magazinelor sunt deja pline de cutii cu soluții gata pregătite pentru a colora tradiționalele ouă de Paște. Multe dintre ele conțin ingrediente artificiale, ce ajută la obținerea unor nuanțe intense sau a anumitor efecte. În cazul în care anul acesta vrei să încerci ceva diferit, îți arătăm cum să obții natural culorile pentru vopsitul ouălor de Paște.

Cum să obții natural culorile pentru vopsitul ouălor de Paște

Dacă vrei să înlocuiești soluțiile clasice, care se găsesc deja pe toate rafturile magazinelor și supermarketurilor, pregătește-ți lista de cumpărături! Cu produse cumpărate din piață sau din raionul de legume sau condimente, poți obține culori precum maro, galben, verde, galben-verzui, violet, albastru, portocaliu, roșu sau roșu cărămiziu.

Ingrediente necesare, în funcție de nuanța dorită

Cine ar fi crezut că boabele de ienupăr, ceaiul negru, cafeaua, coaja de portocală sau de lămâie, rozmarinul, spanacul, frunzele de mesteacăn, morcovii sau păpădia ar putea fi o parte dintre ingredientele de care ai nevoie ca să obții natural culorile pentru vopsitul ouălor de Paște.

  • Maro – frunze de tătăneasă, boabe de ienupăr, fenicul, ceai negru, cafea, frunze de nuc
  • Galben – mușețel, coada șoricelului, morcovi, coajă de măr, coajă de lămâie sau de portocale, flori de gălbenele
  • Portocaliu – morcovi și coji de ceapă albă
  • Roșu – coji de ceapă roșie, sfeclă roșie, sunătoare, rădăcină de păpădie, suc de rodie, cireșe conservate în sirop, zmeură, floare de bujor roșu
  • Roșu cărămiziu – trei sau chiar patru linguri de boia de ardei iute sau dulce, lăsate la fiert timp de jumătate de oră
  • Violet – flori de hibiscus și flori violete
  • Albastru – frunze de varză roșie
  • Verde – rozmarin, isop, spanac, frunze de mesteacăn, mentă
  • Verde gălbui – laptele-câinelui (numită și laptele-cucului, alior, buruiana de venin, aior, busuioacă măgărească, lăptic, lapte broștesc sau haren)
Cum să obții natural culorile pentru vopsitul ouălor de Paște
Ouă de Paște

Cum se prepară soluția pentru colorare și cum se aleg ouăle

Se pune apă la fiert cât este necesară pentru a acoperi zece ouă, ținându-se cont de scăderea la fierbere. Se adaugă ingredientele de la culoarea pe care vreți să o obțineți (de la două linguri, în cazul pulberilor, până la un pumn, pentru ierburi și coji, la fiecare cană de vopsea). Se lasă la fiert, la foc mic, până se ajunge la nuanța dorită – cu cât este mai închisă, cu atât sunt mai mari șansele ca oul să capete o culoare intensă.

Ouăle folosite pentru colorare trebuie să fie proaspete și, recomandat, cu coaja albă. Înainte de a le pune la fiert, se curăță bine, folosind o perie moale și soluție de apă și detergent de vase. Se clătesc cu apă și oțet, ce va ajuta pigmentul să se prindă mai bine. Se lasă la fiert în jur de 15 sau chiar 20 de minute în vasul cu soluția pentru colorare. Pentru un rezultat mai intens, se pun în frigider peste noapte. După ce se usucă complet, se lustruiesc cu un șervețel de hârtie îmbibat cu câteva picături de ulei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI