Veşti rele pentru români. Se anunţă noi scumpiri, chiar înainte de Paşte

Ioana Bucur 01.04.2021, 09:14
Veşti rele pentru români. Se anunţă noi scumpiri, chiar înainte de Paşte

Se pregătesc noi scumpiri, chiar înainte de Paște. Anul acesta, lista de cumpărături ar putea fi mai scurtă, dar mai costisitoare. Veștile nu sunt deloc bune nici pentru fumători.

Se anunţă noi scumpiri, chiar înainte de Paşte

Noi scumpiri, chiar înainte de Paște. Anul acesta, se pare că „Iepurașul” ca aduce cheltuieli în plus pentru români. Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși, a anunțat că prețul cărnii de porc ar putea să crească în preajma sărbătorilor pascale.

„Preţul cărnii de porc a ajuns la poarta fermei la 5,5- 6 lei în acest moment. Preţul este cu 20% sub cel de anul trecut. Este greu de prezis dacă se va modifica preţul cărnii în preajma sărbătorilor. Există o tendinţă de creştere cu 1-2 zile înainte de Paşte. În perioada postului scade consumul de carne, iar în săptămâna premergătoare Paştelui este posibilă modificarea preţului pe baza creşterii cererii”, a declarat Ladoşi pentru News.ro.

În prezent, un kilogram de pulpă de porc ajunge, în magazine, la prețul de 19 lei pe kilogram. Ioan Ladoși, președintele APCPR, a declarat că, în acest moment, mai puțin de 30% din cererea de carne de porc din România este acoperită de fermele autohtone, jumătate față de anul 2017, înainte să apară pesta porcină.

Se anunţă noi scumpiri, chiar înainte de Paşte
Se anunţă noi scumpiri, chiar înainte de Paşte

Țigările se scumpesc de la 1 aprilie

Se anunță noi scumpiri, chiar înainte de Paște și la țigări. Fără să fie o „păcăleală”, începând cu data de 1 aprilie a acestui an, nivelul accizei la țigarete va ajunge la 563,97 lei la o mie de țigarete, după ce mai fusese majorată, la 1 ianuarie 2021, până la valoarea de 533,97 lei per mie. Creșterea a fost justificată de autorități prin faptul că se încearcă evitarea declanșării procedurii de infringement împotriva României, deoarece, în ţară, acciza globală pe ţigarete nu reprezintă cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, aşa cum prevede Directiva 2011/64/UE.

Asta înseamnă că, de la 1 aprilie 2021, prețul unui pachet de țigări va crește cu aproape 50 de bani, prețul din magazine fiind, în medie, situat între 19,50 lei și chiar şi peste 24 lei, în funcție de marcă. 80 de procente din valoarea finală sunt reprezentate de accize, TVA și alte taxe plătite de producători statului. Anul trecut, sectorul tutunului a fost cel mai solid contribuabil pentru statul român, în timp ce, în 2019, companiile din acest sector au virat la buget în jur de 3,6 miliarde de euro.

„În ianuarie 2021, piaţa neagră a înregistrat cea mai mare scădere în regiunea sud-vest, şi anume 8,2 p.p. până la 3,5%. Cu toate că în nord-est comerţul ilegal scade cu 6,4 p.p. până la 22,3%, regiunea continuă şi în ianuarie să deţină cea mai mare pondere a produselor provenite din contrabandă, comparativ cu restul zonelor ţării. Creşteri semnificative sunt notate în sud-est (5,5 p.p. până la 8,8%) şi nord-vest (plus 3,1 p.p. până la 16,2%). Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea „cheap whites” creşte cu 11,1 p.p. până la peste 54%, Moldova scade cu 3,2 p.p. până la 9,4%, iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante faţă de noiembrie 2020”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...