Cum să îmbătrânim frumos. Sfaturi despre cum amurgul vieții poate fi un adevărat răsărit

Ileana Mlădinoiu 11.08.2020, 17:35
Cum să îmbătrânim frumos. Sfaturi despre cum amurgul vieții poate fi un adevărat răsărit

Renumitul jurnalist francez de televiziune Bernard Pivot, cel care a intervievat numeroase celebrități din lumea scriitorilor, unii dintre ei câștigători ai premiului Nobel, dar și președinți ai Franței, mare iubitor de cărți, vorbea cu umor și regret, totodată, despre îmbătrinire, numind-o “plictisitoare”. Explica Pivot că a ales acest adjectiv, considerându-l “viguros” și că nu te întristează, nu te demoralizează. În acepțiunea sa, bătrânețea este “plictisitoare”, pentru că “nu știi când a început și știi mai puțin când se va termina”.

Cum să stăpânim arta de a îmbătrâni frumos

Important este să învățăm să îmbătrânim frumos, pregătindu-ne această etapă a vieții cu metodă și luciditate. Tinând cont de unele sfaturi ale celor care au făcut o adevărată artă din a îmbătrâni frumos, o mare calitate-firește totul depinzând de fiecare dintre noi- vom ajunge să constatăm că vom rămâne veșnici tineri dacă nu vom considera bătrânețea sinonimă cu bolile nevindecabile. Dacă nu ne resemnăm, spunând la orice mică neplăcere: este vârsta. Orice se poate ameliora sau chiar vindeca, cu îngrijiri competente și voință.

Dacă vom continua să fim interesați de orice este nou.
Dacă avem răbdare să începem un lucru fără să ne gândim că nu vom avea timp să-l terminăm.
Dacă evităm să ne plângem și să bombănim în permanență.
Dacă vom fi generoși și înțelegători în general și cu tinerii în special.
Dacă nu ne vom gândi la trecut cu regrete, ci ca la o sursă de înțelepciune.

Sfaturi despre arta de a îmbătrâni frumos
Sfaturi despre arta de a îmbătrâni frumos

Dacă nu ne vom purta cu ceilalți gândindu-ne mereu că nimeni nu este vinovat de faptul că îmbătrânim.
Dacă vom încerca să ne învingem pornirile despotice, care îi fac pe cei în vârstă să nu fie iubiți ceea ce îi înăcrește mai mult.
Dacă ne vom examina lucid defectele și dacă vom face eforturi mari de corectare înainte de a îmbătâni, căci defectele au tendința să se accentueze cu vârsta în dauna calităților.
Dacă vom trăi vârsta noastră lăsând și pe alții să-și trăiască viața lor.
Dacă vom șterge definitiv din vocabularul nostru formulele care îi irită nespus pe cei tineri: pe vremea mea așa ceva nu era permis sau tineretul din ziua de azi…

Revenind la Bernard Pivot, unul dintre cele mai frumoase texte ale sale se referă la lupta împotriva îmbătrânirii care înseamnă, pe cât posibil, să nu renunți la nimic. „Nici la serviciu, nici la călătorii, nici la spectacole, nici la cărți, nici la mâncare, nici la dragoste, nici la vis. Visul îți lasă mintea să rătăcească între dorință și utopie”.

Urmăriți Impact.ro și pe