Cum să faci cel mai bun cozonac de Paște. Puține gospodine cunosc secretul

Iancu Andreea 09.04.2022, 22:16
Cum să faci cel mai bun cozonac de Paște. Puține gospodine cunosc secretul

Cozonacul reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din perioada sărbătorilor. Fie că vorbim despre Paște sau Crăciun, tradiționalul cozonac nu lipsește de pe masa festivă. Totuși, multe gospodine au dificultăți să pregătească rețeta clasică de cozonac, secretul ca el să iasă pufos fiind necunoscut pentru unele dintre ele.

Secretul ca să pregătești cel mai bun cozonac de Paște

Unul dintre cele mai savuroase deserturi tradiționale pe care românii le includ în meniul de sărbătoare. Acesta este îndrăgit, însă presupune mult efort și talent în bucătărie, dar mai cu seamă răbdare și respectarea regulilor. Pentru a putea să te bucuri de un preparat delicios, care să iasă exact așa cum ți-ai dorit, asigură-te că respecți câteva dintre următoarele recomandări.

În primul rând, ai grijă ca ingredientele să fie la temperatura camerei. Ele ar trebui scoase din frigider cu o seară înainte de a le prepara sau măcar cu câteva ore înainte. De asemenea, asigură-te că în bucătărie este foarte cald pentru a favoriza creșterea aluatului. Dacă nu poți încălzi camera, pornește cuptorul. Un alt element care ține de temperatura preparatului este ca laptele să fie călduț și nu fierbinte. Eviți astfel formarea de cocoloașe.

Secretul care te ajută să faci cel mai bun cozonac de Paște
Pașii care te ajută să obții cel mai bun cozonac

Sfaturi utile pentru cozonaci delicioși

Lasă maiaua să crească până ce făina presărată într-un strat discret deasupra se crapă. Nu omite pasul în care cerni făina bine. Unele gospodine o cern chiar și de 2-3 ori. O făină fină va face aluatul fraged și aerat. În cazul frământării, este nevoie să implici cât mai multă forță, astfel încât cozonacul să fie pufos. Pentru acest pas poți implica chiar și ajutorul unei mașini speciale de frământat.

Pune apoi aluatul la crescut într-un vas și acoperă-l cu un prosop. După ce își dublează cantitatea, porționează aluatul și adaugă umplutura, punând cozonacul în forme. El trebuie lăsat, din nou, la crescut. În momentul în care îl bagi apoi în cuptor, nu uita să nu deschizi ușa pentru a nu lăsa aerul rece să intre la interior și să oprească cozonacul din creștere. Abia după o jumătate de oră ai putea să verifici starea cozonacului. La final, cozonacii trebuie lăsați să se răcească în tăvile lor de copt, însă acoperiți cu un prosop de bucătărie.

Principalele greșeli pe care trebuie să le eviți când prepari cozonac

Unele dintre gospodine au descoperit câțiva pași greșiți, pe care dacă îi faci de-a lungul rețetei de cozonac vei obține un preparat eșuat. Una dintre principalele greșeli este că adaugi prea multă drojdie. O cantitate mai mare decât necesarul va duce la crăparea cozonacului și îi va conferi un miros de acru.

Nici prea multă grăsime nu este indicată. Chiar dacă apelezi la ulei sau unt, respectă proporțiile pentru că, în caz contrar, ai putea să descoperi că preparatul nu mai crește. Același efect îl ai și atunci când exagerezi cu zahărul.

Totodată, nici prea multă umplutură nu se recomandă. De asemenea, coacerea cozonacului la o temperatură prea mare un timp îndelungat este o altă greșeală. Se recomandă ca temperatura de coacere să fie mică, medie, iar timpul să nu depășească 30 de minute.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...