Cum pui slănină în saramură. Cea mai bună rețetă țărănească, tradițională

Iancu Andreea 22.10.2020, 11:46
Cum pui slănină în saramură. Cea mai bună rețetă țărănească, tradițională

Iarna, de pe masa tradițională de sărbători nu lipsesc niciodată preparatele din porc. Iar una dintre cele mai îndrăgite aperitive este slănina. Aceasta este adesea consumată împreună cu multă ceapă și pâine proaspătă. Totuși, dacă vă doriți să păstrați carnea pentru o perioadă îndelungată, puteți încerca slănina în saramură. Astfel, veți obține o conservă delicioasă, ce poate fi consumată oricând în timpul anului.

Rețeta țărănească de slănină în saramură

Slăninuța este una dintre delicatesele pe care le consumăm în sezonul rece. Cu o aromă grozavă de afumătură și o textură moale, slănina merge de minune cu o ceapă roșie cu sare și o pâine abia scoasă din cuptor. Dacă totuși preferați să consumați slănina în tot timpul anului, să o adăugați în rețete de sărmăluțe sau în aperitivele de la aniversări, alegeți slănina în saramură.

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1.5 kg de slănină (sau piept de porc);
  • 10-12 căței de usturoi.

Pentru saramură este nevoie de:

  • 1 litru de apă;
  • 8 linguri de sare neiodată;
  • 3-4 foi de dafin;
  • 4-5 boabe de piper negru;
  • 4-5 boabe de ienibahar.
Rețetă tradițională de slănină în saramură foto - retete-usoare.eu
Rețetă tradițională de slănină în saramură
foto – retete-usoare.eu

Cum trebuie să prepari rețeta de slănină în saramură

Pentru început trebuie să pregătiți saramura. Este nevoie de apă într-o crăticioară, în care se adaugă sare, foi de dafin, boabe de piper negru și ienibahar. Toate ingredientele se amestecă bine. Apoi, se fierbe saramura timp de 3-4 minute din momentul în care compoziția dă în clocot, până ce sarea se dizolvă complet. La final, saramura se lasă la răcit.

Se ia apoi slănina și se spală, curățând șoriciul de pe suprafață. Aceasta se taie în bucăți, care să încapă mai ușor într-un borcan și să se poată săra bine. Ulterior, se taie usturoiul în feliuțe subțiri, care se așează pentru început în borcan. Adăugați bucățile de slănină și așezați-le cu șoriciul în jos. După fiecare strat de slănină se adaugă unul de felii de usturoi.

După ce s-a umplut borcanul, se toarnă saramura răcită în borcan, până când întreaga cantitate de carne este acoperită cu lichid. Adăugați foile de dafin, boabele de piper negru și ienibahar din saramură în borcan. La final, acoperiți borcanul cu un capac și lăsați slănina la sărat timp de 2 zile la temperatura camerei. Apoi, timp de încă două zile, lăsați borcanul la frigider.

Dacă au trecut cele patru zile, puteți scoate slănina din saramură și uscați-o cu ajutorul unor prosoape de hârtie. Apoi, înveliți fiecare bucată de slănină în hârtie de copt sau folie de aluminiu și păstrați-o la congelator. Înainte de servire, dezghețați câte o bucată de slănină în frigider.

Sursă – retete-usoare.eu

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...