Rețetă de borș moldovenesc. Chiar e MAGIC și are un gust de care o să ți se facă dor

Daria Petrescu 25.04.2020, 13:37
Rețetă de borș moldovenesc. Chiar e MAGIC și are un gust de care o să ți se facă dor

Rețeta de borș moldovenesc este una dintre cele mai populare. Gospodine de prin toate zonele țării gătesc acest preparat regulat, iar gustul este unul desăvârșit. Nu este greu de făcut și ai nevoie de câteva legume, care se găsesc în orice casă. Astfel că, vă prezentăm mai jos, ingredientele de care aveți nevoie. De asemenea, urmăriți cu atenție pașii, iar rezultatul va fi cu adevărat mulțumitor.

Ingrediente pentru rețetă de borș moldovenesc

Pentru a prepara borș moldovenesc, acasă, ai nevoie de următoarele ingredinte:

  • 400 g pulpă de porc
  • 2 cepe
  • 500 g roșii bine coapte
  • sare
  • 2-3 linguri borş
  • 1 fir praz
  • 2 ardei
  • 3 cartofi
  • piper negru măcinat
  • 1 legatura mărar
  • 2 morcovi
  • 6 felii slănină
  • 200 ml smântână

Mod de preparare

Se trece bucata de carne printr-un jet de apă rece, se curăţă de pieliţe, se taie cubuleţe şi se pune să fiarbă în 3-4 l de apă cu o linguriţă de sare. Când a început să facă spumă, se curăţă cu spumiera până se limpezeşte zeama şi se lasă să fiarbă în continuare la foc mic.

Între timp, se curăţă zarzavaturile, se spală şi se taie ca pentru ciorbă. Se adaugă în oală împreună cu carnea şi se lasă să fiarbă la foc mic.
Roşiile se opăresc, se decojesc, se taie cubuleţe sau se pasează cu blenderul şi se lasă să dea în două-trei clocote. Se verifică dacă au fiert atât carnea cât şi legumele şi se adaugă sucul de roşii.

După ce a mai dat în câteva clocote, se adaugă  borşul, după gust, şi se mai lasă să fiarbă 5 minute. Borşul moldovenesc se serveşte cu smântână. Se ornează cu mărar proaspăt, este rețeta recomandată de Unica.ro.

Ce trebuie să știi despre borș

Borșul este o zeamă acră preparată din tărâțe de grâu sau de secară. În bucătăria românească termenul „borș” se folosește și pentru a denumi ciorba acrită cu această zeamă.

De asemenea, sub numele de „borș rusesc” sau „borș de sfeclă” se denumește și supa de origine ucraineană, populară în statele Europei centrale și de est. În majoritatea acestor țări, este preparat cu varză, acesta fiind ingredientul principal.

Borșul este o zeamă acră preparată din tărâțe de grâu sau de secară
Borșul este o zeamă acră preparată din tărâțe de grâu sau de secară

Borșul de putină este bogat în vitamine precum: complexul vitaminelor B, vitamina D, vitamina H, calciu, magneziu, fosfor, enzime, oligoelemente și pentru aceasta este folosit în medicina naturistă în diferite afecțiuni precum anemie, bronșită, astm, sinuzită; de asemenea, reglează nivelul glicemiei.

Borșul favorizează asimilarea metalelor precum nichelul, cromul, cuprul, seleniul, aurul, dar și a vitaminelor și este folosit în scurtarea perioadei de convalescență. Unele surse susțin că borșul are rol benefic în prevenirea infarctului și cancerului de colon, în curele de detoxifiere și slăbire, în mahmureală.

Pentru prepararea borșului de sfeclă roșie se folosesc sfeclă roșie, mălai, drojdie, mărar, pătrunjel, leuștean, usturoi și apă. Compoziția se lasă la macerat până la acrire apoi se folosește în bucătărie sau afecțiunile ficatului, ca depurativ general, fortifiant, regenerator al sângelui.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe