Chef Florin Dumitrescu este un maestru în bucătărie, având ani de experiență în spate. Pentru că tot ceea ce prepară el are un gust desăvârșit, nu ar strica puțină inspirație asupra modului în care prepară salata de vinete. Atât de gustoasă și de iubită în orice perioadă a anului, dar mai ales vara, salata de vinete este excelentă ca aperitiv, dar nu numai.
În una dintre edițiile emisiunii Chefi la cuțite, de la Antena 1, Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul care l-a ajutat să facă mereu o salată de vinete savuroasă. Astfel, chef Florin a explicat că obișnuia să prepare cantități generoase de vinete, pe vremea când era la început în ale bucătăriei.
„La începutul meseriei de bucatar am avut o perioadă în care făceam 30-40 de kg de vinete zilnic. Evident, le făceam pe grătar, le scurgeam în sita de plastic, le tocam de mână cu un satâr de lemn și nu le puneam decât lângă roșii proaspete și pâine prăjită. Doamne, câte vinete am reușit să coc în perioada aceea!!! Și astăzi, dacă simt miros de vinete coapte, nu îmi amintesc decât de diminețile în care porneam grătarul și mă apucam să coc vinete”, îşi aminteşte Chef Florin.
Ingrediente (pentru 6 porții)
Modul de preparare
Fiecare vânătă se spală și apoi se șterge de surplusul de apă. Apoi, se pornește focul, în cazul aragazului, sau se încinge grătarul și se așează vinetele. Se vor întoarce pe rând, până când coaja este suficient de coaptă, chiar carbonizată. Dacă observați că vinetele încep să elimine apă și să pocnească este semn că ar trebui întoarse sau verificate dacă s-au copt.
Atunci când sunt gata, vinetele trebuie curățate de coajă și lăsate la scurs într-un recipient de plastic sau lemn. Este important să evitați contactul vinetelor cu orice tip de metal pentru a nu oxida. De asemenea, vinetele trebuie să fie foarte bine scurse pentru a nu avea un gust amar sau iute.
După ce s-au scurs, ele se vor toca cu ajutorul unui satâr de lemn, pe un tocător din același material sau de plastic. De asemenea, alături se va toca și ceapa. În cazul cepei este ideal să nu folosiți aparate, ci să optați pentru varianta mărunțirii cu cuțitul. Astfel veți evita să lase apă.
Vinetele vor fi amestecate cu ceapă, cu ajutorul unei linguri de lemn și se va adăuga uleiul, în fir subțire. Este important să respectați modul de preparare al salatei de vinete asemănător celui pentru maioneză. Procesul este același, vinetele și ceapa încorporând uleiul și mărindu-și cantitatea.
La final, puteți adăuga sare și piper în funcție de gust.