Cum se coc vinetele corect pentru a se decoji cât mai ușor. Trucul gospodinelor

Iancu Andreea 19.08.2020, 13:53
Cum se coc vinetele corect pentru a se decoji cât mai ușor. Trucul gospodinelor

Vara este o adevărată bucurie pentru gurmanzi, căci este sezonul vinetelor. Parfumul de vinete coapte învăluie orașul, iar gospodinele se întrec în trucuri pentru a coace și decoji cât mai ușor minunatele legume. Deși mulți adoră salata de vinete cu roșii proaspete și ceapă, preparatul este unul mai greu de obținut, procesul fiind destul de migălos. Totuși, există o soluție pentru a coace și decoji rapid și ușor vinetele.

Trucul folosit de gospodine pentru a decoji ușor vinetele coapte

Pentru a obține acea aromă savuroasă de vinete coapte poți opta pentru a coace legumele pe aragaz sau plită, la grătarul cu jar ori la cuptor. Primele două variante sunt cele care te vor asigura de gustul perfect, ușor afumat. De aceea, vei avea nevoie să arzi bine coaja folosind o flacără mare. Astfel, fiecare vânătă va fi așezată pe o plită, o tavă, un grătar sau direct pe flacără și coaptă rapid. Atunci când coaja este carbonizată bine, miezul va rămâne alb și moale, semn că vinetele sunt gata să fie decojite.

Pe de altă parte, gospodinele care își doresc să nu facă fum în casă și nici să nu își bată capul cu murdăria, vor alege să pună vinetele la cuptor. Ține însă cont că acestea nu vor putea ajunge să aibă coaja carbonizată, ele ieșind mai degrabă fierte în interior. La final, aroma și gustul nu se aseamănă deloc cu cel al vinetelor coapte pe grătar sau plită.

Totuși, decojirea este procesul de care multe gospodine se feresc. Acest lucru este extrem de ușor folosind câteva trucuri. În primul rând, nu este nevoie să le decojim fierbinți, imediat ce le-am luat de pe foc. Esențial este ca vinetele să nu rămână în propria zeamă. De aceea, așează-le pe un grătar sau într-o poziție înclinată pentru a le permite să se scurgă.

Ulterior, poți opta pentru două variante de decojire. Metoda clasică este cea în care vânăta este ținută de codiță și este curățată de coajă. Atenție, nu se spală sub jetul de apă pentru că se elimină aroma de afumătură. În cazul în care vânăta nu are codiță, alege să o decojești cu ajutorul unei linguri. Secționează vânăta cu un cuțit și adună miezul cu ajutorul lingurii.

Trucul simplu pentru a alege vinetele perfecte pentru copt
Trucul simplu pentru a alege vinetele perfecte pentru copt

Cum alegi vinetele potrivite pentru copt

Atunci când îți dorești să faci o salată de vinete sau pur și simplu ți-ai propus să le pui la conservă, ai grijă cum alegi materia primă. Ai nevoie de vinete mari, frumoase și ferme, cu o coajă lucioasă și neagră. Ele nu trebuie să aibă vreun defect și nici porțiuni moi. De asemenea, la palpare, este important ca vânăta să se simtă ușor elastică și nu tare ca piatra ori prea moale.

Există și vinete dintr-un soi nou, fără sâmburi, cu un miez perfect, deloc amar. Ele sunt varianta perfectă pentru copt.

Un alt aspect esențial este dimensiunea. Vinetele mai mici se pot folosi mai degrabă pentru gătit, în variante de tocănițe de legume, gratinate, pane sau musaca. Acestea au mai multă coajă și mai puțin miez. În cazul vinetelor zebră sau al celor albe, ele se gătesc mai bine sub formă de vinete umplute sau la cuptor.

Atenție ca înainte de coacere să le speli bine, fără însă să le tai codițele sau frunzele de la cotor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...