Cum poţi plăti mai puţin la rata pentru casă. Băncile ar trebui să accepte cererile clienţilor

Stan Filon 17.05.2022, 17:51
Cum poţi plăti mai puţin la rata pentru casă. Băncile ar trebui să accepte cererile clienţilor

Iată cum poţi plăti mai puţin la rata pentru casă! Este soluția oferită de autorități pe care mii de români au adoptat-o deja, iar alte câteva zeci de mii urmează să o adopte, mai ales acum, când inflația se află la un nivel record, iar prețurile din România au explodat pur și simplu, fie că vorbim de utilități, alimente, servicii sau carburanți. Vezi mai jos care este soluția legală.

Așa poţi plăti mai puţin la rata pentru casă

Inflația din România se îndreptă cu pași repezi spre 14%, nivel nemaintâlnit în România, așa că toate produsele și serviciile s-au scumpit, inclusiv ratele la creditele imobiliare, care îi apasă din ce în ce mai tare pe români, după ce indicele ROBOR a atins și el niveluri record. În funcție de indicele ROBOR se calculează ratele la creditele imobiliare contractate până în luna mai 2019, iar de când a crescut acesta, au crescut și ratele la creditele imobiliare.

Pentru creditele luate după luna mai 2019, a fost introdus prin lege un alt indice, IRCC, în funcție de care se calculează ratele bancare, iar acesta are în prezent un nivel mult mai mic decât ROBOR. Noutatea este faptul că românii au dreptul legal de a solicita băncilor schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC, în formula de calcul a dobânzilor variabile, fapt care ar avantaja semnificativ debitorii, în condițiile în care, în prezent rata ROBOR este cu cu aproape 67% (4 puncte procentuale) peste IRCC, scrie economica.net.

Asa poti plati mai putin la rata pentru casa
Asa poti plati mai putin la rata pentru casa

ROBOR sau IRCC?

Indicele ROBOR calculat de BNR la trei luni era cotat la 5,44%, ROBOR șase luni era 5,59%, în timp ce indicele IRCC, calculat trimestrial, era doar 1,86%. Reamintim că dobânzile variabile, specifice creditelor ipotecare/imobiliare, se calculează ca sumă între indicele IRCC și marja băncii, iar în cazul celuilalt indice dobânzile sunt exprimate ca sumă între ROBOR și marja băncii.

O prevedere din Ordonanța de Urgență (OUG) 19 din 2019 arată că băncile sunt obligate să răspundă cererilor formulate în acest sens de către clienți într-un termen de 60 de zile, explică Alina Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

„În peste 98% dintre zilele lucrătoare din mai 2019 și până în prezent, valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 3M (ROBOR la 3 luni), iar în peste 99% dintre ele valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 6M (ROBOR la șase luni). Aceste rezultate vin să dovedească o dată în plus justețea deciziei luate de Guvern în 2019 de a se trece de la un indice calculat pe baza cotațiilor la un indice calculat pe baza tranzacțiilor efective, principiu care a fost susținut întotdeauna de AURSF.

Banca poate refuza schimbarea ROBOR cu IRCC

Consumatorii care au luat credite în lei din mai 2019 și până astazi cu dobanzi variabile au beneficiat de avantajul indus de IRCC, însă foarte mulți dintre cei care au încheiat contractele de credit anterior lunii mai 2019 sunt în continuare afectați de nivelurile superioare ale ROBOR față de IRCC și continuă să plătească rate mai mari la creditele contractate. AURSF îi informează pe consumatorii care mai au contractele de credit exprimate în funcție de ROBOR că au dreptul legal de a solicita trecerea de la ROBOR la IRCC, în baza unei cereri formulate, la care instituțiile de credit au obligația să răspundă în termen de maximum 60 de zile și să încheie un act adițional cu consumatorii”, arată sursa citată.

Trebuie specificat faptul că, deși sunt obligate să răspundă cererilor, băncile nu sunt obligate să și accepte trecerea la IRCC, schimbarea trebuind să se facă prin înțelegere amiabilă. Dacă banca refuză, clientul are și posibilitatea de a se adresa SAL-FIN, pentru mediere. Până în prezent comisia SAL-FIN nu a primit nicio solicitare în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...