ANALIZĂ

Cum poate rata România 3 miliarde de euro din cauza unei legi? Marcel Boloș: „Deja cred că suntem la al doilea set de observaţii pe care l-am primit de la Comisia Europeană”

Gabriela del Pupo 14.03.2023, 18:30
Cum poate rata România 3 miliarde de euro din cauza unei legi? Marcel Boloș: „Deja cred că suntem la al doilea set de observaţii pe care l-am primit de la Comisia Europeană”

Plenul Senatului a votat astăzi modificarea la legea avertizorilor de integritate, necesară în urma solicitării Comisiei Europene, pentru a se debloca cererea de plată numărul 2 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În continuare, România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR. Specialiștii spun că inițiatorii, PNL și PSD, au schimbat un singur cuvânt din lege, respectiv au scos cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice” care ar trebui prezentate de avertizorii de integritate.

Alte reproșuri aduse României sunt decarbonizarea, închiderea minelor de cărbune și reforma sistemului de pensii. Un raport al Comisiei ar trebui să vină până pe 31 martie dar până atunci trebuie îndeplinite toate țintele asumate.

„Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare sunt prevăzute în PNRR”

Soluții se caută pentru toate cele trei probleme observate de Comisia Europeană. Guvernul va abroga o Hotărâre prin care amâna scoaterea din funcțiune a unor capacități pe lignit. În decembrie 2022, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se amâna scoaterea din exploatare a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază, până la data de 1 octombrie 2023. Comisia Europeană a transmis o comunicare, în data de 8 martie 2023, prin care a solicitat abrogarea acestei prevederi.  În ceea ce privește reforma pensiilor Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, marţi, că majorarea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR.

„Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035. E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce priveşte cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană. Sunt cele mai grele jaloane şi trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România, interesul României este în joc”, a spus Marcel Boloş, la Parlament.

Acesta a punctat și faptul că aceste cerințe din partea Comisiei trebuie luate în serios dar nu sunt ieșite din comun în negocierile dintre țările care urmează să beneficieze de acești bani.

„Deja cred că suntem la al doilea set de observaţii pe care l-am primit de la Comisia Europeană, dar este un lucru care se petrece în mod uzual, în care Comisia vede un progres în proiecte şi amendamente. Obervaţiile Comisiei vin în acelaşi termen de analiză, de opţiuni şi de analiză de sustenabilitate şi de aliniere a pensiilor la contributivitate. Aceste condiţii sunt fundamentale pentru reformă, vorbesc din perspectiva pensiilor speciale, cele care privesc vechimea în profesie, care privesc limita de vârstă sau stagiul minim de cotizare. Sunt elemente definitorii ale acestei reforme, dar sunt convins că Ministerul Muncii, împreună cu ministerele de linie, vor aduce cea mai bună formă a acestui acestui proiect de lege şi trebuie să le acordăm sprijin pentru ca să poată duce această misiune grea la bun sfârşit”, a adăugat ministrul.

Aceste pensii trebuie să dispară, toată România are de pierdut: totul pleacă de la PNRR, de la Bruxelles
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș

„Această eliminare a fost solicitată expres de CE pentru a nu aplica României o corecție de 700 milioane de Euro”

Radu Nicolae, președintele Asociației pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, spune că nu trebuie ca avertizorii să vină cu investigații complete pentru a beneficia de atenție din partea autorităților.

”S-a depus proiectul de lege pentru eliminarea obligației avertizorilor anonimi de a aduce „indicii temeinice” privind încălcările legii. Această eliminare a fost solicitată expres de Comisia Europeană pentru a nu aplica României o corecție de 700 milioane de Euro la cererea nr. 2 de rambursare aferentă PNRR. Inițiatorii acestui proiect de lege sunt cei mai de vază lideri politici din România, președinții celor 2 partide principale de guvernare. Ce au făcut? Au eliminat cuvântul „temeinice”, dar au lăsat „indicii” în condițiile în care nu există în directivă cuvântul „indicii”, ci doar „informații” cu privire la încălcări ale legii. În forma inițială a Ministerului Justiție apărea „suficiente informații”. Comisia Juridică de la Senat sau Camera Deputaților are timp suficient să revină la forma inițială a Ministerului Justiției, cea în litera Directivei”, a scris Radu Nicolae într-o postare pe Facebook.

„Blocați 2,8 miliarde de euro din acești bani și știați acest lucru încă de anul trecut, când ați dat această lege proastă”

Proiectul de lege al Guvernului a fost trimis aseară la Parlament, iar astăzi Comisia juridică din Senat l-a dezbătut în doar două minute, pentru a adopta un raport de admitere. Senatorii USR nu au fost lăsați să citească alte amendamente. Două ore mai târziu, legea a fost votată în Senat. Senatoarea USR Simona Spătaru, membră a Comisiei juridice din Senat, a atras atenția că legea în forma propusă nu asigură siguranța avertizorilor de integritate, așa cum dorește Comisia Europeană și cum a propus US într-o inițiativă legislativă care este ținută blocată de o lună în Biroul Permanent.

„USR a fost la Guvernare opt luni și v-a lăsat pe masă singurul plan strategic pentru dezvoltarea României. Sunt 30 de miliarde de euro pentru care USR a muncit și a lăsat ceva concret și de valoare la Guvern. În acest moment, blocați 2,8 miliarde de euro din acești bani și știați acest lucru încă de anul trecut, când ați dat această lege proastă. V-a spus și Comisia, v-am spus și noi, USR. Mai mult decât atât, anul acesta am venit cu o lege nouă, în care, de asemenea, v-am arătat, cu subiect și predicat, ce trebuie sa faceți, dar în continuare prioritatea PSD și PNL este să facă scăpați hoții”, a spus senatoarea USR Simona Spătaru.

USR avertizează că cea mai gravă problemă vizează faptul că avertizorii care depun sesizări nu pot rămâne anonimi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...