Cum plănuiește PSD să modifice starea de alertă. Măsurile pe care le vrea pentru „o stare de tranziție spre normalitate”

Iancu Andreea 15.06.2020, 19:07
Cum plănuiește PSD să modifice starea de alertă. Măsurile pe care le vrea pentru „o stare de tranziție spre normalitate”

Membrii PSD au declarat încă de săptămâna trecută că sunt pregătiți să nu voteze prelungirea stării de alertă, după 15 iunie. Totuși, în urma ședinței Comitetului Executiv Național al partidului, social-democrații au luat o serie de decizii clare. Aceștia își doresc „o stare de tranziție spre normalitate” pentru 15 zile. Modificările propuse de aceștia implică deschiderea Bisericilor, restaurantelor și teatrelor.

PSD, grijă pentru sănătatea românilor

În urmă cu o săptămână, liderii PSD declarau că nu sunt de acord cu prelungirea stării de alertă. Aceștia considerau că nu există motive pentru care să nu se revină la o stare de normalitate. Totuși, aceste declarații sunt făcute în ciuda cifrelor cu noii pacienți infectați. De asemenea, solicitau date epidemiologice din partea Guvernului pentru a putea vota prelungirea stării de alertă.

PSD solicita executivului să redeschidă restaurantele, însă această variantă necesita o analiză mai amplă. Totodată, în cazul în care Guvernul va adopta marți Hotărârea privind prelungirea stării de alertă, Parlamentul va dezbate și vota documentul până la finalul săptămânii, potrivit digi24.ro.

Într-o declarație înainte de CEx, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, afirma că parlamentarii social-democrați vor vota tot ceea ce ține de sănătatea românilor.

Vom aduce nişte modificări. Tot ce ţine de sănătatea românilor o să votăm. În rest, exclus. Propunerea colegilor a fost pentru 15 zile de prelungire a stării de alertă, dar să vedem, după CExN. Eu, personal, înclin către 15 zile, a declarat Ciolacu.

PSD își dorește ca starea de alertă să nu fie prelungită cu mai mult de 15 zile Foto - Inquam
PSD își dorește ca starea de alertă să nu fie prelungită cu mai mult de 15 zile
Foto – Inquam

Deciziile PSD privind starea de alertă

Liderii PSD își doresc ca noua Hotărâre de Guvern să cuprindă interzicerea achizițiilor directe, dar să permită deschiderea spitalelor pentru bolnavii cronici și redeschiderea bisericilor pentru slujbe în interior, conform digi24.ro. Marcel Ciolacu a anunțat care sunt deciziile PSD, după ședință. Astfel, acesta a declarat că social-democrații vor vota tot ceea ce ține de sănătatea românilor.

Aș fi vrut să vă spun mai multe, dar deoarece nu avem nicio analiză de risc, nicio propunere, din partea Guvernului, de prelungire a stării de alertă, nu știm peste câteva ore ce se va întâmpla când va expira starea de alertă. Știm un lucru. În spațiile închise se pot juca păcănele. Știm că în biserici nu se poate intra. Nu știm dacă bolnavii cronici pot merge în continuare la tratament în spitale. Avem spitale închise, precum este spitalul Colentina, din punctul nostru de vedere, degeaba. Sunt spitale suport COVID cu 0 pacienți.

De asemenea, Ciolacu menționa că PSD nu va fi de acord cu o prelungire a stării de alertă cu mai mult de 15 zile, dar va insista asupra redeschiderii lăcașelor de cult.

Ne-am dori o stare intermediară și, împreună cu colegii, am decis: nu va fi prelungită starea de alertă cu mai mult de 15 zile. Cred că dacă păcănelele pot fi deschise și teatrele pot fi deschise. Managerii de teatre au suficientă capacitate să gestioneze aplicarea legii, urmând pe urmă cu adevărat Guvernul să vină cu normele, a afirmat liderul PSD după ședința Comitetului Executiv.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...